tisdag 26 november 2013

Det får inte stanna vid #Demokratihotet

Hotfullt eller hoppfullt?
Foto: aftonbladet.se
Expressen och reportern Niklas Svensson kör just nu en granskning av hoten mot politikerna i Sverige. Under hashtaggen #Demokratihotet kan man följa diskussionerna på Twitter och läsa om hoten som förs fram mot folkvalda i parti och minut. Det är bra att Expressen väljer att lyfta upp den här frågan och jag tror många som inte befinner sig i den politiska vardagen blir förvånade över hur utsatta även fritidspolitiker är.

Men precis som med den så kallade näthatsdebatten så blir "hotet mot demokrati"-debatten förmodligen bara en medial vind som blåser förbi. För vi har väldigt lätt för att uppröras över hur hemskt det är men vad händer sen? Det är ungefär som med Jan Björklund och problemen i skolan. Björklund blir förbannad och sen händer det inget mer. Eller som med Anders Borg och bankerna för den delen.

#Demokratihotet är ett hot mot hela vårt sätt att styra vårt land. I takt med att rekryteringen till politiska uppdrag blir allt svårare så urholkas också legitimiteten i vår representativa demokrati och i förlängningen kan det innebära att vi koncentrerar allt mer makt på allt färre personer även i den politiska sfären. Därför måste man fråga sig om vi använder våra resurser rätt inom rättsväsendet och om vi avsätter tillräckligt stora resurser för att skydda politiker även på kommunal- och regional nivå.

Vi får hoppas att det med tiden kan ske en förändring till det bättre. Om inte så är vi mer illa ute än vad många riktigt kan ta till sig tror jag.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar