torsdag 7 november 2013

Det börjar bli pannkaka av tårtdebatten

Foto: http://itstimetobake.blogspot.se
Debatten går het kring diverse bakverk för tillfället och inte beror det på TV-program som "Hela Sverige bakar" eller "Dessertmästarna. Nä, en tårtning skedde häromdagen och det har lett till en debatt som enligt min mening fullständigt spårat ur. Jag roade mig med att googla lite kring hur tongångarna gick när Bosse Ringholm, i egenskap av finansminister, blev tårtad 2001.

Visst var där dom som talade om hotet mot demokratin den gången men mängden inlägg* och kraften i reaktionerna var tillnärmelsevis inte så högljudda. Aftonbladet sträckte sig till och med så långt så att dom i en intervju bara sex timmar efter tårtningen undrade om Ringholm tänkte bjuda in förövarna på tårtkalas till departementet. Ringholm svarade då att "Nej, de är inte tillräckligt seriösa för det. De förtjänar inte det". Samma tidning är inte riktigt lika skojfriska i sin nyhetsrapportering, genomsläppta debattartiklar och sina ledarstick den här gången. Till Aftonbladets försvar ska dock sägas att man släpper igenom Oisín Cantwell. SD verkar inte märkbart störda över det som har hänt med tanke på att det gick utmärkt att kalla till presskonferens och prata sakpolitik dagen efter händelsen.

När man läser artiklarna från 2001 så kan man undra vad som har gått fel på bara tolv år när DN idag vräker ur sig det här på ledarsidan:

"Jimmie Åkesson är en makthavare. Men i fråga om tårtningen är han också ett brottsoffer. Och medan ingen journalist skulle fråga en kvinnlig politiker som blivit våldtagen om det kanske var något i hennes beteende som förklarade övergreppet så gör man det alltså när SD-ledaren tårtats." - DN

Det har helt uppenbarligen hänt en del med vårt offentliga samtal när en journalist som ställer frågor kring vad som kan vara bakgrunden till en händelse, där förövaren är tydlig med att det är ett politiskt motiv som ligger bakom, anklagas med "guilt by association" för att jämställa en tårtning med en våldtäkt. Att tårtning är en metod som är olaglig och förkastlig innebär inte att paralleller till vilka brott som helst är relevanta. Proportionerna sätts ur spel när man resonerar på det här sättet. Framförallt i ljuset av att samma typ av händelse för tolv år sedan renderade i en skojfrisk fråga om tårtkalas på "Finansen". Det vore intressant att veta vem som har författat texten och ta en diskussion med vederbörande om proportioner, genus och moral.

* Googlade "Bosse Ringholm tårta" i sökintervallet 2001-01-01 till 2001-12-13


*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar