lördag 9 november 2013

Bjuds Piratpartiet in nu?

Foto: http://pimli.se/
I vår är det som bekant EU-val. Detta val är likt kyrkovalet på många sätt ett mobiliseringsval. Den som kan motivera just sina väljare att gå och rösta gör med all säkerhet väldigt bra ifrån sig eftersom valdeltagandet i regel är lågt. För mindre partiet är det därför ett utmärkt tillfälle att komma in i en folkvald församling. Bevis för detta är bland annat att både 2004 och 2009 kom partier in i EU-parlamentet som inte sitter i riksdagen. Junilistan 2004 och Piratpartiet 2009.

Att Junilistan kom in berodde mycket på att man lyckades spinna på den EU-kritik som fanns efter EMU-omröstningen 2003. EU som en "vara eller ickevara"-fråga levde i allra högsta grad vilket öppnade dörrarna för ett parti som uttalade sig mycket kritiskt. Likaså gjorde FRA-debatten 2008 att Piratpartiet fick svängdörrar rakt in i EU-värmen. Det är ingen vild gissning att SD kommer att göra ett bra EU-val 2014 med tanke på den debatt som finns inom EU just nu kring migrationsfrågor i kombination med den brittiska och franska högerns EU-skepsis.

Frågan är då var som kommer att hända med Piratpartiet. Många har nog räknat ut partiet. Dom har inte synts speciellt mycket i debatten, varken i EU eller här på hemmaplan. Likaså har deras frågor varit väldigt osynliga under lång tid. Men i och med NSA-avslöjandet i USA och den nu pågående debatten om Sveriges roll i det här via bland annat FRA så kan Piratpartiet mycket väl komma upp på banan igen och därigenom klara sig kvar i parlamentet. Samtidigt är där säkerligen en hel del av Piratpartiets väljare som är missnöjesröstare och dessa skulle förmodligen lika gärna kunna rösta på SD.

Det ska bli oerhört intressant att följa debatten framöver i just integritetsfrågorna och det ska bli intressant att se hur dom "gamla" partierna väljer att formera sig. Vänsterpartiet vill uppenbarligen ha upp en debatt kring integriteten på nätet. Det var dom som initiera debatten i riksdagen igår. Men hur tänker alliansen och hur tänker S och MP? Att Piratpartiet kommer att göra allt dom kan för att få riksdagspartierna att diskutera Internetfrågor m.m är solklart. Frågan är om fällan kommer att fungera.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar