lördag 5 oktober 2013

Return of the Gammelmoderaterna

Om man skulle ta och sätta ett epitet på hösten så här långt så skulle nog "Return of the Gammelmoderaterna" passa bra. Epitetet är som ni alla vet en travesti på "Return of the Jedi", den "sista" delen i Star Wars-serien där det onda rymdimperiet slutligen besegras och faller samman. Jag skulle inte dra det så långt som att jag jämför Fredrik Reinfeldt med Darth Vader eller Stefan Löfven med Luke Skywalker. Inte ens den mycket lockande jämförelsen mellan Anders Borg och den skrikande, obegriplige och extremt håriga karaktären Chewbacca tänker jag göra. Utan skälet till att jag travesterar Star Wars-titeln är helt enkelt för att jag tror att vi denna höst sett slutet på dom så kallade nya Moderaternas tid vid makten.

Varför tror jag då detta? Svaret är ganska enkelt. Allting i Moderaternas värld har återgått till att handla om skattesänkningar. Skattesänkningar som dessutom har ett mycket dåligt stöd hos det svenska folket. När Per Schlingmann, som i Star Wars förmodligen skulle få ikläda sig rollen som Governor Tarkin*, satt vid rodret och hade inflytande över vad som sades så vann Moderaterna många väljare över till sin sida genom att utplåna just skattesänkarstämpeln. I sann Tarkin-anda hade Schlingmann inga som helst problem med att göra sig av med pärlhalsband och slipsar för att vinna makten och utplåna dom förhatliga rebellerna. Eller Socialdemokraterna som dom också kallas. Efter att Schlingmann lämnat kommandobryggan har mindre framträdande och framförallt betydligt mindre framgångsrika karaktärer tagit över. Karaktärer som Sofia Arkelsten och Kent Persson.

Kent Persson, som väl mest är att likna vid den i dom nyare filmerna komiska karaktären Jar-Jar Binks, har kapitalt misslyckats med att hålla ordningen uppe bland dom moderata topparna. Skandalerna har avlöst varandra och frågan om skatt har återigen hamnat i främsta linjen. Det femte jobbskatteavdraget förs fram som en mäktig kraft som löser alla problem i galaxen och enskilda moderata karaktärer tillåts lägga förslag om frivillig skatt för den som nu känner sig manad. Ett lättjans och slapphetens skatteparadis framträder som en moderat dröm i stark kontrast till en disciplinerad och samlad generell välfärd för alla. Finansieringen av den generella välfärden och dess vara eller icke vara framträder som en allt tydligare kamp inför den avgörande finalen om mindre än ett år. Ska den (M)örka sidan segra med löften om en enkel och smal väg till din egen lycka och personliga vinning. Eller ska den lju(S)a sidan segra där gemensamma ansträngningar för allas välfärd är vägen till lycka?

Den som överlever alla rymdstrider, eller debatter kanske jag ska säga, får se. Men en sak är säker. Fredrik Reinfeldt är inte Stefan Löfvens far. Eller...


* Ni vet han som är kommendant på den första dödsstjärnan och som spränger planeten Alderaan i luften.*****
 
Bloggat: Anna om ämnet. Peter J om ett annat ämne.
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar