söndag 13 oktober 2013

Och plötsligt var vi i underläge igen

Foto: titania.se
Det börjar se riktigt bra ut för oss i S nu. Några mätningar över dom där förhatliga 35 procenten och även om uppgången i dagens mätning verkar komma från MP så stärker det givetvis oss att vi går framåt. När man dessutom betänker det faktum att S (och M) i regel brukar tappa från SCB-mätningen i maj till valresultatet i september så gäller det ju att ligga så högt som möjligt när valrörelsen drar igång.

Att det ser bra ut nu är dock ingen garanti för att det kommer att hålla hela vägen in i kaklet. Även om det ser betydligt bättre ut den här gången så ledde vi stort även på hösten 2009 och sen gick det som det gick. Visserligen kommer så kallade "gamechangers", frågor och händelser som radikalt ändrar förutsättningarna för valet, att se annorlunda ut den här gången. Borta är organiserade samarbeten med Vänsterpartiet och därmed är även en jobbig vårbudget röjd ur vägen. Likaså är S idag ett enat parti med en partiledare och ekonomiskpolitisk talesperson som alla har förtroende för. Dessa förutsättningar lovar gott men det finns fortfarande många orosmoln på himlen. Moln som vi inte riktigt själva rår över.

Förra valrörelsen räddades borgarregeringen inte bara av oppositionens misstag. Även internationella händelser spelade in. Krisen och framförallt Greklands akuta problem under 2010 gjorde att många väljare valde att behålla sittande regering framför en ny som inte uppfattades som helt trovärdig i dom ekonomiska frågorna.

Vi står i detta nu inför en riktig rysare i det här avseendet i form av den amerikanska budget- och låneprocessen. Jag tror visserligen att en lösning kommer men OM så inte är fallet riskerar hela kartan att ritas om och det kommer onekligen stärka regeringen. Även om Anders Borg är svagare nu än för fyra år sedan så är han fortfarande borgerlighetens kanske starkaste kort och folk litar i hög utsträckning på att han kan hålla ordning på statsfinanserna. Dessvärre stannar inte osäkerheten kring det internationella läget vid USA. Såväl Grekland som Portugal ska förhandla kring sina villkor inom det närmaste året och om dom förhandlingarna blir stökiga och osäkerheten sprider sig så kommer det förmodligen också gynna sittande regering.

En annan fråga som också kan stöka till det är EU-valrörelsen. Dom partier som gör ett bra EU-val kommer att gå stärkta in i valrörelsen till det allmänna valet. Att göra ett bra EU-val är viktigt dels internt för att stärka partiorganisationen. Dels och kanske framförallt är det viktigt externt i hur bilden av partierna sätts. Ett "vinnarparti" i EU-valet kommer att kunna surfa på vinnarvågen ett bra tag under sommaren och risken för "krisdiskussioner" på ledarsidor och bland andra opinionsbildare är stor för dom partier som misslyckas. Framförallt är S och M utsatta för den här typen av diskussioner tror jag.

Det finns tusentals andra tänkbara frågor som kan vända hela brädet över ända och det är helt omöjligt att förutse dom alla. Det kan vara förhållningssättet från borgarna till SD. Det kan vara personfrågor och skandaler. Det kan vara en naturkatastrof likt tsunamin 2004. Ingen vet.

Som Keynes pekade på så är "osäkerhet" och inte "risk" det kanske viktigaste inslaget i ekonomisk teori och jag skulle vilja påstå att kanske även är fallet inom politikens värld. Vi vet helt enkelt alldeles för lite om framtiden för att vi ska kunna garantera någonting alls. Det gör det inte lättare att sova om natten precis. Men det gör dagarna oerhört mycket mer spännande och det ger mening och betydelse till det vi gör här och nu. En tanke som i alla fall jag finner upplyftande och tillfredställande.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar