torsdag 3 oktober 2013

Men snälla rara investera!

Foto: www.bestourism.com
Dagen efter den stora budgetreleasen kan man stilla konstatera att spelplanen är sig lik. Det man kan förvånas över är att borgerligheten med Moderaterna i spetsen satsar så oerhört mycket pengar på fortsatta skattesänkningar. När problemen ser ut som dom gör i Sverige med en sjukvård i upplösningstillstånd och järnvägar som inte håller måttet så skulle man kunna tro att vilken regering som helst skulle vilja "det bästa åt folket". Men Moderaterna ångar på med sin dogm om "det bästa till mig" och då får var och en stå för fiolerna själv.

Vad som är extra märkligt är att Moderaterna inte ser att satsningar på sjukvården, skolan och infrastrukturen skulle lösa delar av det problem som Anders Borg med läpparnas bekännelse vill lösa. Jag tänker givetvis arbetslösheten.

För med ökade investeringsnivåer stiger efterfrågan och det i sin tur leder till sjunkande arbetslöshet. Svårare än så är det faktiskt inte. Att sänka skatterna innebär i nuläget mest att bostadspriserna stiger och svensken skuldsätter sig via bolån. Det skapar inga jobb (förutom för mäklarna möjligtvis). Detta beror bland annat på att det inte byggs tillräckligt många bostäder för att möta just den efterfrågan. När dessutom pengar från aktieklipp används till att betala av på statsskulden istället för att investeras i produktiva investeringar så blir hela politiken än mer kontraproduktiv.

Arenan, spelplanen och till stor del även spelartrupperna är nu byggda och formerade inför valet 2014. Nu väntar vi alla bara på att matchen ska komma igång. Jag ser fram emot den och tippar majoritet bakom en socialdemokratiskt ledd regering.

*****
 
Bloggat: Peter J, Martin, Staffan
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar