onsdag 16 oktober 2013

Inte ens ett helt zoo hjälper

Foto: http://www.afrikaresor.com
Höstens andra stora drabbning är nu över och analyserna av partiledardebatten haglar tätt. En tårta och en stridshingst är substantiv som kan beskriva det hela på ett bra sätt. För den oinsatte kan det dock lämna en del att önska i fråga om innehåll. Om man då bortser från grädde och havre dvs.

Vad som dock är intressant är att känslan från 2006, som bland annat Tomas Ramberg ger uttryck för, är uppenbar. En trött regering som inte förmår peka på framtidens utmaningar står mot en opposition som gjort sin hemläxa och som har en uppåtgående trend. Att regeringen försöker göra kärnkraften till en valfråga är ett tydligt tecken på desperationen.

Det som gjorde att Moderaterna kunde vinna valet 2006 var att dom pratade om framtiden på ett sätt så att bilden av utmaningarna kändes relevant för väljarna. Att Göran Persson pratade om framtiden i termer av "jobben kommer, ta´t lugnt" gjorde att kontrasten mellan en borgerlighet med upplevda idéer för framåtskridande och det regeringströtta partiet som inget vill mer än att förvalta blev oerhört stora. När nu Reinfeldts stora grej är ett femte jobbskatteavdrag och han samtidigt lovar att "välfärden löser sig, ta´t lugnt" så hamnar Moderaterna precis i samma sits som Socialdemokraterna befann sig i.

För det räcker inte med att slå sig för bröstet för det man har genomfört. Det räcker inte att säga att det är bättre idag än 2006. Oavsett hur det förhåller sig med den saken så är det ungefär samma sak som att säga att det var bättre 1950 än 1900. Folk förväntar sig inget annat än att det ska vara så. Vore det tvärtom skulle ju regeringen vara helt rökt och Sören Holmberg skulle äntligen bli sannspådd en mandatperiod för sent.

Vad väljarna vill veta är varför det kommer att vara bättre 2018 än vad det är idag 2013 och  när valet infaller 2014. Den som kan förklara det och den som kan få folk att tro på den förklaringen vinner valet. Där är jag tämligen övertygad om att Socialdemokraterna, genom våra förslag om fler lärare, 90-dagarsgaranti för ungdomar och stöd till sjukvården, tydligare kan förklara hur Sverige blir ett bättre land att leva i.

För faktum är att det inte spelar så stor roll om man har en stridshingst eller för all del en buffel eller något annat djur från zoo vid rodret. Har man ingen politisk vision som människor kan känna igen sig i och har man inget budskap som folk tar till sig så vinner man inga val. Så enkelt är det.

Foto: sv.wikipedia.org

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar