måndag 28 oktober 2013

Drömjobb lärare

Lärarhögskolan i Malmö. Inryms i Orkanen. Dagen till ära.
Foto: http://www.bizzbook.com
Skolan. Detta ständigt debattämne som rankas som en av dom viktigaste frågorna inför nästa års val. Mycket har sagts om skolan och i princip alla har en åsikt. En åsikt som har framförts på senare år och som där säkert ligger en del i är att den bild som målas upp i debatten av skolan är mörkare än hur verkligheten faktiskt är. Att så kan vara fallet beror säkert på att det finns ett politiskt syfte med att säga att skolan brister i kvalité.

Jan Björklund (FP) har t ex byggt hela sin karriär på att berätta hur dålig skolan är. Vad vore Björklund och hans folkparti utan begrepp som "flumskolan" och "det tar femton år att vända en atlantångare". Likaså har lärarfacken ett syfte med att berätta om hur hemskt det är att vara lärare. Framförallt berättas det jämt och ständigt om hur underbetalda lärarna är. Med ett syfte förstås. För oss i den politiska oppositionen finns det också skäl att tala om skolan som ett område där det finns förbättringspotential. Kort och gott, alla har sina motiv till att prata ner skolan.

Det här är givetvis beklagligt. Det har också lett till att söktrycket har varit väldigt lågt under några år till lärarutbildningarna. Att sen dessa utbildningar har gjort en del för att själva sänka söktrycket genom att dra på sig kritik för brister och fel är sin sak. En negativ debatt i stort gynnar knappast söktrycket positivt. Därför är det glädjande (och lite märkligt) att det kommer nyheter idag som pekar i en helt annan riktning. Företaget Manpower har tillsammans med framtidsspanarna på Kairos Future frågat svenska folket om vilket deras drömyrke är och hör och häpna: lärare har kommit in på tio i topp-listan!

Vad det här beror på sägs det inte mycket om i pressmeddelandet från Manpower och det vore givetvis intressant att analysera det hela mer. Är det slumpen och ett tursamt urval som gör att utfallet blev som det blev eller är det en verklig förändring vi ser och vad beror den i så fall på? I vilket fall som helst är det kul att fler verkar vilja bli lärare igen. Det bådar gott både för skolan och även för debatten.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar