fredag 4 oktober 2013

Billström handlar om mer än Billström

Hur ska det gå för Tobias?
Foto: moderat.se
Det står nu klart att Tobias Billström kommer att utredas för kallat insiderbrott. Bakgrunden kan ni, Billström köpte aktier i Northland Resources på ett sätt som verkar minst sagt suspekt. Nu får vi alltså det en gång för alla utrett om det var lagligt agerat eller ej. Eftersom jag inte är någon jurist med inriktning på ekobrott så tänker jag varken säga bu eller bä om skuldfrågan. Istället tänker jag fundera lite på vad som händer med Billström.

Peter Johanssons, aka Röda Bergets, inlägg får fungera som inspiration. Johansson ställer den kloka retoriska frågan om Reinfeldt kommer att placera Billström i "avbytarbåset" nu. Rimligt vore att en minister som utreds för brott tar time-out tills frågan är utredd. Är ministern i fråga sedan oskyldig är det bara att hoppa på tåget igen. Om motsatsen skulle vara fallet och ministern döms som skyldig så är det ju inte speciellt troligt att personen i fråga blir minister igen på ett tag. Men jag är tveksam. Det finns nämligen en del faktorer i det här som försvårar saken.

För det första så skulle saken sett helt annorlunda ut om det inte gällde en moderat. Det sägs ibland att moderater kommer lättare undan när såna här saker inträffar eftersom folk inte förväntar sig något annat av moderater. En socialdemokrat ska inte syssla med skumma aktieaffärer. För en moderat är det nästan som ett tillhörighetsbevis i partiet att man gör suspekta uttalanden, festar till det vid fel tillfälle eller att man agerar märkligt i ekonomiska frågor.

För det andra finns det en märklig moderat ådra som gör att förnekelse ligger nära till hands. Inte kan väl jag göra fel? I Skåne är Moderaterna lite av experter på den här saken. En moderat vägrar att ta time-out fast han är anmäld för grovt skattebrott. En annan tror inte på att media presenterar en verklig bild av sjukvårdskrisen i Skåne och kallar det hela för en tidningsanka. En tredje målar tavlor av sig själv, struntar i regler för upphandling och förstår sen inte ett dugg vad problemet är. En fjärde ljuger om att han promenerat fast han har åkt bil och när han sen konfronteras med sina lögner så förstår han ingenting och menar att han blivit feltolkad. Billström är ju som bekant en skånsk moderat så att förnekelse ligger nära till hands i hans fall är föga förvånande.

Men det är den tredje faktorn som gör att saken blir ytterst komplicerad. Reinfeldt har konsekvent undvikit att ta Billström i örat oavsett vad karln har vräkt ur sig eller gjort under mandatperioden. Att Billström har ett starkt stöd i den för Reinfeldt viktiga skånska delen av partiet är såklart besvärande. Så frågan är om Reinfeldt vågar peta Billström så här ett år innan valet.

Det ska bli oerhört intressant att följa utvecklingen i den här frågan under dagen. Att tiga ihjäl ett eventuellt insiderbrott på det sätt som Moderaterna hittills har försökt göra lär inte funka nu längre. Billström måste ta en time-out helt enkelt. För det har inte bara att göra med en intern moderat fråga. Det har att göra med den svenska regeringens trovärdighet.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar