söndag 15 september 2013

Välfärden blir sämre dag för dag enligt svenska folket

Det blir sämre helt enkelt
Foto: wired.com
SVT har låtit Novus ställa frågor kring hur svenska folket uppfattar välfärden. En förkrossande majoritet anser att välfärden har blivit sämre. Inte att den inte utvecklats, inte att det "finns mer att göra", utan att den helt enkelt har blivit sämre. Man ska som bekant inte hänga upp sig på enskilda opinionsundersökningar men tack vare Moderaternas partisekreterare så vet vi att där ligger något mer i siffrorna än bara tillfälliga nycker i en mätning. Persson bekräftar nämligen att även M:s interna mätningar pekar i denna riktning.

Att välfärden har blivit sämre är inte så konstigt. Det är liksom poängen med borgerlig politik. Mindre gemensam välfärd, mer privat ansvar. Lägre skatter, mindre offentlig sektor. Samhället backar, familjen tar ett steg framåt. Konsekvenserna är dom samma. Ojämlikheten ökar och friheten minskar.

Vi kan dagligen läsa om än det ena, än det andra som är på väg utför i samhället. Visst finns det ljuspunkter också, Sverige är ett väldigt bra land så vi rör oss neråt från en mycket hög utgångspunkt, men eftersom andra länder satsar för att ta sig upp blir regeringens förvaltande och direkt destruktiva inställning en försämring på det stora hela.

Det är faktiskt pinsamt för Sverige som nation med rubriker som "Risk för lägre kunskapskrav på högskolor" och "Övervikt bland barn har blivit en klassfråga". Frågor som tidigare har varit "ickefrågor" hotar idag vårt lands konkurrenskraft och vår folkhälsa. Allt pga bristande resurser och felsatsade resurser. Det här begriper folk och då konstaterar man också att välfärden blivit sämre. Folk begriper också att boven i dramat är skattesänkningarna.

Den som klarar av att kanalisera den här oron kommer att vinna valet 2014. Jobben, skolan och sjukvården (välfärden) kommer att vara frågorna som gäller. Mot detta kommer Moderaternas skattesänkningar att stå. Vad väljer du?

Lite kuriosa är att både Sifo och Novus också har frågat väljarna om deras inställning till vinstuttag i välfärden och man kan lätt konstatera att motståndet bland svenska folket är massivt mot dessa uttag.


*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Jag utnyttjar välfärden en hel del. Vårdcentral och specialistläkare. Läkemedelsuttag och högkostnadsskydd. Går också frekvent till tandläkaren där jag också pga mina svårigheter har högkostnadsskydd. Jag har inte märkt några försämringar. Faktiskt har det blivit bättre när man nu infört högkostnadsskyddet på tandvård för oss som svårt funktionshindrade.

    SvaraRadera