fredag 27 september 2013

Skattesänkningarna blir folks död

Foto: Maxgustafson.se
Novus har undersökt vilka frågor som svenska folket rankar högst på den politiska dagordningen. Dessa mätningar är betydligt mer intressanta än alla opinionsmätningar kring väljarstöd eftersom frågemätningarna tydligare pekar ut om folk tycker att ett parti ligger rätt eller ej. Det visar också på vilken potential som finns i olika frågor och det ger vägledning om var man kan hämta stöd. Därför är det oerhört glädjande att svenska folket fortsätter att ranka sjukvården högst. Tvåa är jobben och tre är skolan. I samtliga dessa frågor har för övrigt Socialdemokraterna störst förtroende.

Att sjukvården ligger som etta är inte så konstigt. I Skåne har nio personer dött av orsaker som direkt kopplas till resursbrist. I Stockholm är det kaos inom bland annat förlossningsvården och det finns stora organisatoriska problem. Dessutom har man gjort så kallade OPS-upphandlingar kring Nya Karolinska som riskerar att dränera hela landstinget på pengar. I Västra Götaland dog en person häromveckan pga brister och i ett flertal landsting är det problem med bland annat tillgängligheten.

Det är självklart att svenska folket reagerar och menar att bristerna i sjukvården måste rättas till. Lika självklart är det att folk kopplar samman Fredrik Reinfeldts skattesänkningar med krisen. Konsekvenserna av att skatterna har sänkts med 140 miljarder kr kan knappast bli tydligare än att folk dör. Det är den yttersta och mest tragiska konsekvensen av den etrema skattesänkarpolitiken och den som säger sig vara förvånad över detta brister avsevärt i sin omvärldsanalys.

För vi vet av erfarenhet att god sjukvård för alla hänger intimt samman med skatterna. För låga skatter leder oundvikligen till att den generella välfärden eroderas och när hålen blir tillräckligt stora så faller människor rakt igenom. Valet nästa år kommer handlar om huruvida vi ska ha ett skyddsnät för alla eller om Sverige ska ansluta sig till länder som USA där den enskildes ekonomi avgör hur väl man blir behandlad inom sjukvården. Ta och fundera på det en stund om du inte tycker att sjukvården är en så viktig fråga. Jag tror att du ändrar dig.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar