torsdag 12 september 2013

Så smart!

Foto: http://www.byggvarlden.se 
För något år sedan gjorde vi socialdemokrater här i Helsingborg en studieresa till Växjö. Skälet till resan var enkelt. I Växjö jobbar man oerhört smart med sitt bostadsbyggande och man bygger en hel del i trä. Nu hajar säkert många till, kan man bygga städer i trä? Och svaret är givetvis ja. Att trähusbyggnation inte förekommer i stor skala i Sverige, när vi pratar om flervåningshus, beror på att Sverige under slutet av 1800-talet drabbades av ett antal stora stadsbränder. Dessa bränder härjade bland annat Umeå, Lilla Edet och Sundsvall på ett fasansfullt sätt och detta satte spår långt in på 1900-talet. Kuriosa i sammanhanget var att samtliga tre städer brann på samma dag den 25 juni 1888. Trä var alltså inte att tänka på.

Men på kontinenten har man byggt i trä under lång tid och Växjö har som sagt anammat den här tekniken. Vi som besökte Växjö blev begeistrade och åkte hem till Helsingborg med stor tillförlit om att vi hade hittat något som skulle kunna revolutionera byggandet även här hemma. Så vi skrev en motion om saken och lämnade in till kommunfullmäktige. Men föga förvånande så sa borgarna tillsammans med SD nej till motionen. Moderaternas huvudargument var att marknaden skulle sköta det här själv och att vi som politiker inte skulle lägga oss i. Ett klassiskt nyliberalt argument som vi alla vet konsekvenserna av. Det byggs alldeles för lite. Att man sen dessutom slår två flugor i en smäll när man bygger i trä, genom att man binder koldioxid och därmed kan skapa klimatneutrala byggprocesser, spelade ingen roll för M.

Det är därför med glädje som jag idag läser om "Woodcube", ett tysktillverkat trähus som visas upp på den internationella bygguställningen i Hamburg just nu. Woodcube är ett trähus där till och med isolering, spikar och lim är borta ur leken. Tekniken har alltså kommit så långt att tidigare helt självklara saker som spik kan plockas bort. En tanke som svindlar men som visar vilken oerhörd potential det finns i människans innovativa förmåga och tänkande.

Vad som gör mig lite extra glad är att trähusfrågan visar att politik kan göra skillnad. Genom att man som politiker kan peka med hela handen och inte bara säga "vad" utan även "hur" så kan man påverka samhällsutvecklingen på ett sätt som "marknaden" aldrig kommer att göra. Politik handlar nämligen inte bara om att vilja, det handlar även om att välja.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Tack för en trevlig länk. Du brukar hävda att du inte tror på oändlig tillväxt - jag tror att vi alltid kommer hitta på smartare lösningar.

  Att politik är att vilja är för all del delvis riktigt men politik borde också vara att begripa. Som skräckexempel anför jag flygplatsen i Berlin, där politikerna tog kontroll över konstruktionen. Kostnaden steg från 1,7 miljarder till 4,3 miljarder ... euro! Lyset påstås var tänt 24/7 eftersom ingen hittar knappen som släcker lyset.

  http://www.spiegel.de/international/germany/bild-905472-508937.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle snarare formulera det som att jag problematiserar tillväxtbegreppet. Tillväxt är lätt att ordna om man bara ska ta hänsyn till dagens BNP-mått. Nöten som måste knäckas är att skapa en hållbar tillväxt där t ex miljöpåverkan mäts korrekt.

   Det finns skräckexempel där politiker lagt sig i alldeles för mycket. Sen finns det exempel där politiken bestämt alldeles för lite. Ta OPS-upphandlingarna inom sjukhusbyggarbranschen i Storbritannien eller för all del Nya Karolinska. Det gäller att ha rätt mix.

   Radera