söndag 22 september 2013

Rena öknen av regeringen

Regeringens klimatarbete är rena öknen.
Foto: di.se
Riksrevisionen har återigen funnit stora brister i regeringens arbete. Den här gången är det klimatpolitiken som har granskats. Att regeringen i regel brukar ignorera allt vad Riksrevisionen säger är välkänt. Det där med att lyssna till revisionens kritik och ta till sig den är inte riktigt Reinfeldt & Co:s grej.

Frågan om klimatpolitiken vittnar dock om något djupare i regeringens politik. Kortsiktigheten är extremt tydlig och därmed brister ansvaret för vårt samhälles långsiktiga utveckling. Samhällsbyggandet har försvagats. Jag får jämt och ständigt känslan av att långsiktigheten helt försummas när man lyssnar på regeringen.

För det är inte första gången som kritiken är massiv mot regeringens klimatpolitik. Ta bara frågan om miljöbilsdefinitionen. Stora, tunga dieselbilar klassas som miljöbilar fast dom förorenar mer än många andra och med enkelt trixande kan biltillverkarna ordna till en miljöbil av nästan vilken bil som helst.

Ser man på andra områden, som järnvägssatsningarna, så ligger regeringen efter och nu dras det till och med ner på underhållet. Detta försöker ansvarig minister möta med bortförklaringar om tillfälliga pucklar och att det ligger mer pengar framöver i planen. Problemet är att regeringen inte sitter på ett mandat att bestämma framöver. Dom bestämmer idag och det är vad som satsas idag som räknas.

Klimatfrågan är på många sätt vår tids stora ödesfråga. Det blir våra barn och barnbarn som får betala för våra synder och det är sannerligen inte rättvist. Jag tycker det hela sammanfattades på ett alldeles utmärkt sätt i det studiematerial som ABF och Socialdemokraterna har plockat fram. Där citeras indianhövdingen Seattle. Han sa: "Vi har inte ärvt jorden av våra förfäder, vi har lånat den av våra barn."

Det är med inget mindre än det perspektivet som klimatpolitiken måste drivas och där är regeringen inte ens i närheten av att lyckas.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar