tisdag 10 september 2013

Plötsligt gör regeringen något jättebra

Den nyliberala återvändsgränden
Foto: www.funny-potato.com
Gårdagens stora grej var givetvis att Norge fick en ny regering. Tre borgerliga partier väljer att samarbeta med ett rasistiskt parti och öppnar den nordiska dammluckan som tidigare hållit denna typ av partier utanför regeringarna. Vilka konsekvenser det här kommer att få för makthungriga danska borgare och för desperata svenska dito får framtiden utröna. Fredrik Reinfeldt har på sätt och vis satt sin personliga heder i pant för att hålla SD utanför den svenska regeringen. Det är bra. Men vi vet från otaliga exempel runt om i landet att Reinfeldts parti inte drar sig för att samarbeta med SD i olika former och format. Så med en annan partiledare för M vet man aldrig var det hela tar vägen om M:s ända möjlighet att klamra sig fast vid makten ligger i att bilda regering med SD.

Men allt detta är givetvis att springa händelserna i förväg. Igår hände nämligen en sak som blev relativt uppmärksammad men det fick inget större genomslag. Regeringen körde ett så kallat "spinn" på den återställare av a-kasseavgiften som föreslogs. Man kallade dom 3,1 miljarder som skjuts till i år för en "satsning" på ungdomsjobb när huvuddelen av pengarna, 2,7 miljarder, går till en bred efterfrågestimulerande åtgärd som gynnar hela ekonomin. Att detta till liten del ger ungdomsjobb är klart. Någon "ungdomssatsning" är det dock inte.

Fast hör och häpna, jag tänker inte lägga så mycket energi på den saken. För jag tycker att det är bra att regeringen nu äntligen slår till reträtt på den destruktiva politiken som kastade ut en halv miljon människor ur a-kassan. Det är bra av ett antal anledningar:

1. Regeringen genomför en ekonomisk reform som gynnar ekonomin i stort. Det är inga jättesummor men det är ändå en åtgärd som skiljer sig avsevärt från skattesänkningar, skattesänkningar och skattesänkningar.

2. Fler kan ta del av a-kassan. Det är alltså en fråga om ren anständighet.

3. Om avgifterna sänks till a-kassorna kommer fler att ha råd att gå med i facken. Den fackliga anslutningsgraden kommer förmodligen att stiga tack vare den här reformen. Detta gynnar givetvis S.

4. Anders Borg får backa på en reform som han hyllat under hela sin tid som finansminister (och även långt innan det). Borg hade fel i fråga om reformens jobbskapande effekter och genom att han nu backar erkänner han detta helt öppet. Tillsammans med det faktum att han fått backa i fråga om besparingarna av GY11 så har Borg fått två hårda stick i sin ekonomiska buk under den här budgetprocessen. Ihop med hans debacel kring prognoserna för ett år sedan så rinner Borgs trovärdighet sakta men säkert ut i sanden.

5. Socialdemokraterna hade alltså rätt. Detta är viktigt både externt och internt. Väljarna kan se att S har en väl genomtänkt ekonomisk politik och partiet får stärkt självförtroende efter att ha kämpat i motvind under lång tid.

Så summa summarum. Det är bra att regeringen backar och sänker a-kasseavgifterna. Men det är tragiskt för alla dom hundratusentals människor som fått lida, pga Anders Borgs dogmatiska och direkt felaktiga hållning, att regeringen behövde sju år på sig för att inse att dom hade fel. Frågan som man måste börja ställa sig är nu helt logiskt, vilka andra reformer har regeringen fel om?

 *****
 
Bloggat: Martin och Göran
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Dom verkar ha en till bra grej på gång. Dom tar bort ansvaret för finansiell stabilitet från riksbanken och ger det till FI. Det gör att riksbanken får till uppgift att bara hålla inflationsmålet. Det kommer att innebära högre inflation och lägre arbetslöshet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas på att det blir så. Vad jag förstod så är det bara på utredningsstadiet än så länge. En kamrat sa visserligen "att flytta besluten från en oberoende myndighet till en annan gör nog ingen större skillnad" men jag hoppas att hen har fel. Annars får vi ta nya steg mot mer demokratisk styrning av penningpolitiken.

   Radera
  2. Jag håller med.jag uppfatter det som alliansen bestämt sig om detta.

   http://www.di.se/#!/artiklar/2013/9/10/debatt-darfor-gor-vi-om-makrotillsynen/

   Radera
 2. Reform betyder ju samhällsförbättring, så det är det ju inte. Avknoppningarna som i åratal gynnat enskilda fullt medvetet och olagligt har de ju också backat på. Fast de får det att låta som om det var deras egen idé. Att oppositionen lika länge har protesterat mot vansinnet är inget som de vill låtsas om.

  SvaraRadera