onsdag 4 september 2013

Nä, Sverige är tyvärr inte bäst

Indignationen är stor idag.
Foto: www.courtroomstrategy.com 
Peter Johansson noterar att Twitterhögern har gått "bananas" över en debattartikel från Magdalena Andersson idag. Artikeln har titeln "Sverige är inte så bra som Obama tror" (dessvärre verkar artikeln inte finnas på nätet). Högern rasar över att någon nedlåter sig till att inte tycka att Sverige är världens bästa land. Dom är också störda över att inte alla tycker att Sverige har blivit ett bättre land under deras tid vid makten.

Dessvärre har högern problem i sin argumentation. Det som tidigare har gjort Sverige till ett föredöme i världen har varit den modell som varit rådande på arbetsmarknaden (den svenska modellen), den höga svansföringen i utrikespolitiken och den generella välfärdsstaten. Alla dessa delar är idag kraftigt eroderade eller i fallet med utrikespolitiken i princip borta. Idag har vi istället en utrikesminister som värnar "stabiliteten" i regioner fulla av diktaturer och som är nedkletad med så mycket olja att Shell nog gärna skulle dra igång prospektering i hans kavaj.

När det gäller den svenska modellen, som har varit ett stort föredöme, har den grundat sig i tre delar. Dels har svensk arbetsmarknad varit näst intill konfliktfri om man jämför med andra länder. Visst har det varit enstaka strejker men om man jämför med t ex ett land som Frankrike, där det är strejker och blockade var och varannat år, så har Sverige historiskt varit rena myshörnan. Dels har modellen varit en garant för folkhälsa, välmående, hög sysselsättningsgrad och därmed trygghet. Slutligen har den varit en effektiv organisering av arbetsmarknaden vilket gynnat export, innovation, omställning och därmed konkurrenskraft. I kombination med välfärdsstatens goda resultat i form av utbildning och sjukvård har den svenska modellen levererat hög tillväxt, goda levnadsförhållanden och stor framtidstro.

Vad högern missar i sin indignation över Anderssons uttalande är att Sverige faktiskt tappat och fortsätter att tappa i jämförelse med andra länder under det borgerliga regeringsinnehavet. Vi har tappat i fråga om jämlikhet, en bärande pelar i den svenska modellens funktion, vi har tappat i fråga om kunskapsresultaten i skolan, vi har tappat i investeringstakt i bärande infrastruktur och idag kan vi läsa att vi även har tappat i fråga om konkurrenskraft. Vi går också som en direkt konsekvens av detta åt fel håll när det gäller sysselsättningen och arbetslösheten. Den svenska modellens ena huvudsyfte är att skapa full sysselsättning. Idag driver vi längre och längre bort från även detta syfte.

Så om man bryter ner det hela till att handla om hur bilden av Sverige är och hur den uppfattas så är det klart och tydligt att bilden av Sverige som himmelriket på jorden knappast är sanningsenlig. Vi blir mer och mer som en i mängden och det måste även Twitterhögern acceptera och inse. Givetvis önskar jag att det inte var så, jag vill att Sverige ska vara världens bästa land i allt, men det kommer inte att ske under ett borgerligt regeringsinnehav.

*****
 
Media: Andersson skriver även i Expressen idag
 
Läs mer på Socialdemokraterna


4 kommentarer:

 1. Sverige började tappa redan under 1970-talet. Sen att tappet accelererat sedan 2006 är en annan sak. Men och tro att Löfven kommer att ändra på detta med i princip samma skattepolitik som M är nog att hoppas på för mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skattepolitiken på lång sikt skiljer sig avsevärt mellan S och M. Sen att man inte kan höja skatterna 100 miljarder över en natt är ganska självklart.

   Radera
 2. Vilket annat S styrt land har skött finanserna under finanskrisen bättre än Sverige?

  SvaraRadera