tisdag 17 september 2013

Lån åt skogen

Lån som garanterat funkar!
Foto: nwt.se
Gårdagens nära nog unika debatt mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt är redan analyserad sönder och samman. Det är lika förutsägbart som vanligt och därför tänker jag inte lägga energi på att kommentera själva debatten. Däremot tänker jag bemöda mig att skriva om den fråga som dominerade debatten. Jag syftar givetvis på jobben.

Att regeringen har stora problem med att sänka arbetslösheten står klart. Man kan trixa och fixa med vilka mått man vill. När arbetslösheten summeras så är den högre idag än vad den var när regeringen tillträdde 2006 och Reinfeldt ville bli utvärderad på jobben. Den utvärderingen kan inte annat än resultera i ett underkänt betyg.

Skattesänkningarna som "saliggörande" metod, för att använda Löfvens ord, har misslyckats. Det spelar ingen roll hur många jobbskatteavdrag som införs. Arbetslösheten påverkas inte nämnvärt och framförallt sjunker den inte. Detta eftersom jobbskatteavdragets huvudsyfte inte är jobbskapande. Syftet är att pressa ner lönerna och därmed öka vinsterna för aktieägarna. Vinster som inte leder till total ökad efterfrågan i samhället och därmed inte skapar nya jobb.

Dock har regeringen varit inblandad i diverse andra projekt och åtgärder. Exempel på detta är jobbcoachande och nystartsjobb med stora underträngningseffekter. Problemet med många metoder som används är att man redan på förhand kan konstatera att dom inte kommer att få önskvärda effekter men teoretiska modeller följs istället slaviskt framför beprövad erfarenhet. Därmed ignoreras också årtionden av erfarenhet kring hur full sysselsättning skapas.

En sådan metod som visar sig vara pengar i sjön är mikrolån till invandrarkvinnor som skulle starta företag. Projektet hyllades och det talades om 400 nya företag. Resultatet blev nio stycken. Att mikrolånesystemet är starkt ifrågasatt världen över och att man genom systemet riskerar enskilda utsatta människors ekonomi är liksom inget som det tas hänsyn till. Lån och skuldsättning har nämligen blivit någon slags norm och inte minst svensk ekonomi som helhet märker av detta. Minnet är dessutom så kort att krisen 2007-08 och dess orsaker verkar vara helt bortglömda.

Debatten om jobb och arbetsmarknad präglas alldeles för mycket av ekonomiska teorier och hypoteser. Istället för att ge arbetsmarknadsutbildningar till folk så att dom kan ta jobben som finns så ska folk coachas eller starta företag till höger och vänster. Det är här dom verkligt strukturella problemen finns. Inte i att vissa människor har en viss ålder eller är födda på en viss plats. Först när man inser det kan man sänka arbetslösheten rejält och dessvärre har inte regeringen insett detta trots sju års sökande efter svar.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Känns som det är dags att inkludera bostadspriserna i inflationsmåttet. När bostadspriserna tillåts stiga helt ohämmat så inflateras bostadsköparnas kapital snabbt bort och kräver en högre skuldsättning.

  SvaraRadera
 2. Bostadspriserna är mig veterligen inte inräknat i KPI men verifiera gärna ditt påstående med källa.

  Sen låter det högst osannolikt att inflationen skulle vara lägre borträknat de skenande bostadspriserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt! Jag blanda ihop det fullständigt. I underliggande inflation kan bostadsräntor m.m vara med beroende på vilket mått man använder. Tack för påpekandet.

   http://www.riksbank.se/sv/Penningpolitik/Inflation/Hur-mats-inflation/

   Radera
  2. Det är därför som en räntesänkning får motsatt effekt genom att räntekostnaderna för bostadsägare med stor belåning sjunker vilket indikerar en lägre inflation. Detta gör då att Riksbanken istället för att höja räntorna för att motverka kreditexpansion och överbelåning enligt nuvarande mätmetod borde sänka räntorna vilket driver på överbelåningen ännu mer.

   Hade vi lagt in bostadsprisernas utveckling hade inflationen antagligen varit över 2% och styrräntan borde höjas. Dock vore detta olyckligt för tillväxten så bättre åtgärder är amorteringskrav och slopade ränteavdrag som direkt påverkar där problemen finns utan negativa effekter på övriga områden.

   Radera