tisdag 24 september 2013

Krisen rullar vidare

Dags att sparka ut den blå regionledningen
Foto: www.thedebutanteball.com
Krisen i den skånska sjukvården rullar vidare ned för ett sluttande plan. Mycket av rapporteringen har rört SUS i Lund och Malmö. Men krisen stannar inte i sydvästra Skåne. Den råder över hela regionen. Här i Helsingborg har det mest handlat om viten för överbeläggningar men nu har även vi drabbats av dödsfall pga platsbrist. Det innebär att det totalt sett i Skåne nu snart handlar om ett tvåsiffrigt antal som har avlidit pga den situation som råder. Att människor dör pga resursbrist i Sverige 2013 kan inte annat än benämnas som en skandal.

Borgerligheten och Miljöpartiet höjer skatten nästa år med 30 öre. Trots detta läggs det sparbeting på i princip samtliga sjukhus i regionen. För Helsingborgs del handlar det om 105 miljoner kr. Det är ca 200 anställda. Detta i ett läge då folk alltså avlider pga platsbrist.

Skånsk sjukvård har hamnat i ett läge där det inte längre räcker att blunda, hålla tummarna och hoppas på det bästa. Halvmesyrernas tid är förbi. Antingen tar man tag i dom underliggande problemen som finns inom hela den skånska sjukvården eller så kommer krisen att fortsätta med inget mindre än den direkta konsekvensen att vår välfärd försämras avsevärt. Pia Kinhult och hennes moderater förstår helt uppenbart inte detta och därför bör dom bytas ut. Det behövs ett nytt politiskt ledarskap i Skåne.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Inte ens i de fattigaste länderna i Afrika hade man avvisat döende patienter p.g.a. platsbrist. Men å andra sidan slipper de afrikanska sjukhusen betala viten för överbeläggningar. De får använda de knappa resurser de har till vården. Att ett tvåsiffrigt antal människor har dött p.g.a. "den situation som råder" i den skånska sjukvården beror inte på resursbrist utan på något slags bekvämlighet. På vilken nivå inom vårdapparaten låter jag vara osagt. Det kan vara på den högsta nivån. Det är i varje fall denna nivå som ska ge klartecken till överbeläggningar när platserna inte räcker till. Det kan vara på en ännu högre nivå (läs: regeringen). Det är den som ansvarar för att de för små resurserna används till vården, till att betala de faktiska kostnaderna för överbeläggningarna, och inte till viten. Det är den som ska se till att vi får lagar som utkräver ansvar av de fysiska personer, som ligger bakom resursbristen, och inte av de "institutioner" som har drabbats av resursbristen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är heltokigt att sjukhusen måste betala mer för att dom får för lite resurser. Det dränerar ju bara verksamheterna ytterligare.

      Radera