onsdag 4 september 2013

Jag har läst "Det enda könet" av Katrine Kielos

Foto: bokus.com
Det är väl som förgjort att försöka skriva om något annat än Obamas besök idag. Men jag gör ett försök och ger mig på en bokrecension. Jag har nämligen läst en utmärkt liten bok skriven av Katrine Kielos. Boken är välkänd och heter "Det enda könet". I boken gör Kielos upp med nationalekonomins ensidiga fokus på "den ekonomiske mannen" och hon förklarar sakligt och metodiskt varför denna ensidighet är fel och ändå så vansinnigt attraktiv.

Kielos bok är riktigt bra eftersom den slår hål på myten om nationalekonomins överlägsenhet gentemot andra discipliner. Men hon förklarar även varför nationalekonomin fått sånt genomslag i den offentliga debatten. Att studera samhället genom nationalekonomins lins och utelämna allt annat leder till direkta vanföreställningar. Det leder också till felaktiga analyser. Men det är samtidigt ett väldigt bekvämt sätt att se på världen eftersom man kan strunta i en massa saker som kan göra analysen jobbig och svår.

Det tyngsta argumentet som Kielos framför är att kvinnor mer eller mindre exkluderas ur alla modeller som nationalekonomin tillämpar. Allt arbete som inte är "produktivt" räknas bort. Obetalt hushållsarbete t ex anses inte bidra till ekonomin trots att det inte hade blivit mycket gjort i samhället om alla kvinnor helt plötsligt slutade att ta hand om barn, laga mat, hämta vatten, sköta äldre släktingar eller vad det nu än kan vara.

Ett annat välkänt och logiskt argument för varför nationalekonomin hamnar fel är att nationalekonomer i regel utgår ifrån att alla människor agerar rationellt i varje given situation. Det är nämligen en förutsättning för att många av deras matematiska modeller ska fungera. Att så inte är fallet vet vi alla. Det räcker att ta en titt på hur Region Skåne styrs för att inse att rationellt beteende allt som oftast saknas i många situationer.

Boken är välskriven, lättläst och till skillnad från många andra böcker som handlar om nationalekonomi så är den inte fylld med massa termer, diagram och modeller som man måste förstå för att begripa något. Den är relativt kort, ca 290 sidor i pocketversionen, så har ni en stund över så läs boken. Den ger ett bra perspektiv på den ekonomiska debatten.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

1 kommentar:

  1. Bara det faktum att Region Skåne överhuvudtaget existerar räcker för och inse att rationellt beteende saknas.

    SvaraRadera