fredag 20 september 2013

Helsingborgsk ironi och kannibalism

Moderaterna mumsar villigt i sig sina små borgarkompisar.
(Pandan på bilden förnekar att hen skulle ha något som helst samröre med Moderaterna)
Foto: wikipedia.org
Den borgerliga treklövern här i Helsingborg har problem. Inte nog med att dom inte kan komma överens om avgörande infrastrukturprojekt för staden. Dom styr dessutom i minoritet vilket gör att dom får stryk titt som tätt. Senast igår fick dom stryk i Vård- och omsorgsnämnden när det gällde huruvida vårdboende ska upphandlas när kontrakten går ut 2015 eller ej. Hade kommunstyrelsens ordförande, moderaten Peter Danielsson, bemödat sig att förankra sina beslut och söka breda lösningar så hade han sluppit gå på nit efter nit. Men att ta ansvar är liksom inte riktigt Moderaternas grej som vi numera vet.

Åter till treklöverns problem. Trots våndor har allianspartierna ändå valt att skriva ett avtal om samarbete i valrörelsen. Kravet från Folkpartiet var att tre valkretsar skulle bli två. Detta förmodas gynna dom mindre partierna. Motkravet från Moderaterna var att Folkpartiet, och övriga undertecknare, ska tiga i den offentliga debatten om skatterna. Skatt ska inte diskuteras med medborgarna. Den ska inte heller diskuteras av medlemmarna i partierna. Nä, skatt ska diskuteras i den gemensamma ledningsgruppen och ingen annanstans. Detta har självfallet gjort en hel del medlemmar, företrädesvis i Folkpartiet, upprörda. Med all rätta.

Folkpartiet har uppenbarligen stora problem med att acceptera alliansen. Det gäller inte bara i Helsingborg utan i kommun efter kommun och i en del landsting sätter folkpartister ner foten. Moderaterna är dom som tjänar på allianssamarbetet, den borgerliga kannibalismen är stark och Moderaterna agerar arrogant och nonchalant mot sina borgerliga småkompisar. Att inte enstaka köttben räcker långt när opinionssiffrorna viker inför valåret är föga förvånande. Dessutom höjs fler och fler röster bland medborgarna om det negativa med blockpolitiken.

För att återvända till Helsingborg så är hela frågan om valkretsarna synnerligen ironisk. Folkpartiet hade bara behövt prata med oss socialdemokrater om saken så hade dom sluppit en munkavle i valrörelsen. Vi menar nämligen att det är helt ok att ändra om till två valkretsar. Problemet är att ingen har frågat oss på sistone.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar