onsdag 18 september 2013

En stor fienden för borgarna

Foto: renewleadership.com
Budgetdag idag. Detta kommer med all säkerhet att prägla dagens sociala media och bloggande. Men jag tänker inte gå igenom budgeten post för post och kritisera borgarna för att göra fel, fel, fel. Det finns andra som gör det. Istället tänker jag resonera lite kring varför jag tror att alliansbudgeten är problematisk för alliansen själv.

För som Roger Jönsson skriver är det inte mycket nytt under solen i borgarnas budget. Fredrik Reinfeldt gick till val 2006 på jobbskatteavdraget och sänkt fastighetsskatt. Detta fick effekt eftersom framförallt jobbskatteavdragen upplevdes som något nytt och fräscht. Idén var enkelt på pappret och väldigt många människor såg en snabb effekt i sina plånböcker. Effekten har sen utvecklats olika och för några har det blivit positivt och för andra har det blivit negativt. Poängen är att jobbskatteavdraget som åtgärd var en politisk innovation utifrån svenska mått mätt. Fastighetsskatten var inget som Reinfeldt själv ville driva men det var priset han fick betala för att få med KD på alliansbåten på allvar och säga vad man vill. Det funkade rent valtaktiskt.

Under Reinfeldts tid vid makten har han även haft för vana att utöver jobbskatteavdragen presentera diverse avdragsidéer. RUT- och krogmomssänkningen är dom två mest kända men den som minns förra valrörelsen så låter IT-avdrag, TUT-avdrag och det från S ovanligt ogenomtänkta butleravdraget bekant. En som var mästare på att spotta ur sig idéer om sånt här var Maud Olofsson. Återigen kan man tycka vad man vill i sak men det var ändå allianspartierna som i mångt och mycket stod för det nya som folk blev nyfikna på.

Farten har dock sedan länge gått ur regeringen i allmänhet och Fredrik Reinfeldt i synnerhet. Ansvarskortet har spelats så länge att varje tillstymmelse till nytänkande kan anses hota bilden av statsmannen som svävar över folket samtidigt som han "går sida i sida" med det samma och bär deras förtroende. Politikutvecklingen från den borgerliga sidan idag består främst av samma floskler som funkade 2006 och förslagen handlar dels om fler jobbskatteavdrag, dels om återställare som drar mot tidigare socialdemokratiska regeringars politik. Ett indirekt erkännande av att den egna politiken inte har fungerat som det var tänkt i dom teoretiska modellerna.

Det kan givetvis vara så att Reinfeldt sitter och hoppas på att triangulera sönder hela valrörelsen (igen). Att varje förslag som S lägger ska mötas av någon fernissa som låter ungefär likadant från borgarna. Vi ser den tendensen här lokalt i Helsingborg och det är fullt möjligt att Moderaterna kör samma race nationellt. Eller så är det helt enkelt så att Reinfeldt sitter och håller på ett brakförslag som han ska släppa i vår. Problemet med det är bara att den typen av förslag är att dom ofta tar god tid på sig att sätta sig hos folk. Förändringen mellan 2002 och 2006 skedde inte över en natt. För Moderaterna och övriga borgare klingar förmodligen Reinfeldts egna ord "Förändra er eller dö" oroväckande tungt i partihögkvarteren. Gör dom inte det så har Moderaterna större problem än vad sjunkande opinionssiffror ger för handen idag.

*****
 
Bloggat: Martin och Göran om ämnet, S i Region Skåne kör på annan hemsida under valet.
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar