måndag 16 september 2013

En riktig nagelbitare

Valet lär bli en riktig nagelbitare!
Foto: daisybeauty.com
300 dagar innan valet. Ungefär då sägs det att man kan börja se i opinionsmätningarna hur valet ska sluta. Om det är sant eller ej låter jag någon annan avgöra men opinionsmätningarnas "betydelsefulla tid" närmar sig med stormsteg. Det är nu mindre än ett år kvar till valet och varje steg, varje utspel, blir allt viktigare. I ljuset av detta kan man ju fundera på hur bra det går för alliansen just nu. Dom gör utspel på utspel från sin budget men det känns inte riktigt som att någon hajar till. Det tänder inte riktigt helt enkelt.

Att så är fallet beror väl dels på att småposter på några miljoner hit och några miljoner dit inte är speciellt upphetsande, dels på att mycket av det som allianspartierna nu presenterar är steg tillbaka från den politik man fört i sju år. Komvux ska bli mer tillåtande, a-kasseavgiften ska justeras, mer pengar skjuts till för ungdomsjobb och inga nya tjänsteavdrag presenteras. Höstbudgeten är på sätt och vis ett dokument över alliansens eget misslyckande. Framförallt ser folk också effekterna av alliansens politik nu. Igår skrev jag om att svenska folket med all önskvärd tydlighet tycker att välfärden har försämrats under allianstiden och då är det svårt att känna sympati för fler skattesänkningar.

Skillnaden i opinionen är idag runt tio procent mellan alliansen och S,V och MP. Skälet till att gapet är så stort idag är att många borgerliga väljare, företrädesvis M-väljare, har gått till SD. S ligger mellan 30-34 procent i mätning efter mätning. MP strax under tio procent och V på fem till sju procent. Hade det inte varit för att alliansen, och framförallt M, är så dåliga just nu så hade kampen varit mycket jämnare och läget helt annorlunda. Det här är på många sätt problemets kärna.

För alla verkar sitta och vänta på en så kallad "gamechanger". Detta begrepp används för att benämna händelser som radikalt ändrar om den politiska spelplanen (tänk Juholt eller alliansens bildande). I ett sådant här läge vågar ingen sticka ut hakan, ingen vågar riskera något och därför blir också det politiska läget nästan statiskt. Det blir visionslöst och snudd på tråkigt. Politiken förvandlas till ett utnötningskrig där uthållighet och tålamod blir den allt annat överskuggande dygden. Viljan att vinna blir mindre än rädslan att förlora.

Det är idag omöjligt att förutspå vad en sådan här gamechanger skulle kunna vara. Med tanke på att Nuon och Billströms aktieaffärer inte verkar skapa någon större uppståndelse så kan man fundera på vad som krävs för att verkligen få S att lyfta. Eller är det så att det krävs egna initiativ för att få till ett lyft över det där taket som verkar finnas runt 35 procent? Oavsett kommer valet, om inget drastiskt händer, att bli en nagelbitar av stora mått.

*****
 
Bloggat: Peter H om saken
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

1 kommentar:

  1. En "gamechanger" vore t.ex. skrotade ränteavdrag och höjd fastighetsskatt där de ökade intäkterna öronmärktes för investeringar i infrastruktur och bostäder.

    SvaraRadera