tisdag 3 september 2013

Det kommer att gå åt helsike igen

För eller senare så kommer det en krasch
Foto: globalpost.com
Barack Obama kommer med all säkerhet till Sverige imorgon. Obama är i ett extremt utsatt läge för tillfället. Frågan är om han varit så här pressad någonsin tidigare. Trycket kring Syrienfrågan är enormt och nu när han för en gång skull får med sig republikanerna i en fråga så innebär det, ironiskt nog, att pressen blir ännu högre. Obamas tid har annars präglats av oerhört dåliga relationer till republikanerna, till stor del beroende på den högljudda Tea party-rörelsen. Det är tragiskt att det som behövs för att uppnå kompromissvilja i kongressen är vapenskrammel.

För kompromissvilja är vad som skulle behövas på många områden. Såväl i USA som i Sverige. Syrienkrisen är nämligen inte det enda orosmolnet som finns på den politiska himlen. En intervention i Syrien skulle med all säkerhet pressa upp oljepriserna. Det skulle riskera att verka inflationsdrivande och tillväxthämmande i många länder som redan idag lider av inflationstryck och vikande tillväxtsiffror. Ett sådant land är Indien. Ett land som ligger i riskzonen är Kina. Två av världsekonomins stora elefanter och om tillväxten börjar mattas av rejält i dessa två länder så kommer det att få stora konsekvenser. För Europa skulle ytterligare avmattad tillväxt idag innebära katastrof.

I ljuset av allt detta är det inte förvånande att det spekuleras i om en ekonomisk kris kan komma att slå till i Sverige. Kanske inte inom dom närmaste två-tre åren men därefter ser det betydligt mörkare ut. För trots Anders Borgs glädjeprognoser om stark tillväxt 2016 och framåt så delar inte alla hans positiva syn. Bloggen Cornucopia lät göra en webundersökning och framtidstron i denna undersökning var minst sagt bristande. Skälet till att många tvivlar på den svenska ekonomin är den höga skuldsättningen i den privata sektorn. Folk är belånade upp över öronen och med högre räntor, som riskerar att komma framöver, så är den svenska ekonomin mycket sårbar. Om detta tiger dock regeringen.

Egentligen borde en ansvarstagande regeringen göra tvärtom. Dom borde söka det där samförståndet i frågan om den ekonomiska utvecklingen och istället för att ta strid om ett femte jobbskatteavdrag, som förmodligen bara kommer att leda till stora underskott i välfärdens finansiering, borde man tala om hur vi kan stärka hushållen inför en ny krasch som med all säkerhet kommer att inträffa.

För även om dom teoretiska modellerna som styr många av dagens nationalekonomer helt enkelt utesluter möjligheten att marknaden kraschar så vet vi av erfarenhet att krascherna kommer. En ansvarstagande regering borde därför lägga mer tid på att förbereda inför nästa krasch än att slänga bensin på brasan och låtsas som att det regnar.

*****
 

Bloggat: Martin om skattefrågan
 
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Den enda som tar ansvar är Ingves som uppmanar ansvariga politiker att ta tag i problemet med den alltmer eskalerande skuldsättningen bland svenska hushåll för bostadsköp.

    SvaraRadera