lördag 17 augusti 2013

Frågorna som kräver svar av Reinfeldt

Frågor kräver svar.
Foto: aftonbladet.se
Idag talar Fredrik Reinfeldt i Gustavsberg. Hans tal i Almedalen fick enligt bland annat Metro/Yougov opinionssiffrorna att stiga. Idag presenteras dock en ny mätning i Aftonbladet från United Minds som i så fall visar att effekten av det där Almedalstalet inte var speciellt långvarig. Reinfeldt kommer väl försöka att visa glöd och engagemang idag igen för att på så sätt få några veckors lugn i opinionen. För trenden för Moderaterna är inte speciellt positiv just nu. I riket har känslan av att Moderaterna backat blivit bekräftad i dom senaste månadernas opinionsundersökningar. Siffror på 24-26 procent har börjat synas och det har verkligen inte hört till vanligheterna dom senaste åren. I Region Skåne är Moderaterna impopulära att dom måste ha skydd av vakter för att inte bli bombarderade av ägg.

Att Reinfeldt och hans moderater säkert kan stiga lite i opinionen tack vare visat engagemang på scen är möjligt. Men Reinfeldts problem är att han inte kan svara på ett antal frågor kring avgörande delar i hans politik. Frågor som kräver svar.

Jobben. Den nymoderata arbetslinjen har havererat när arbetslöshetssiffror på upp över nio procent börjar höra till vanligheterna. Lösningarna som presenteras är samma lösningar som 2006. Det är fler jobbskatteavdrag, det är riktade skattesänkningar och det är andra generella skattesänkningar. Dessa ska kombineras med hårdare krav på arbetslösa. Utbudspolitiken fortsätter och inga åtgärder för att skapa fler jobb, dvs att öka efterfrågan vidtas.

Näringspolitiken. Regeringen får kraftig kritik från opolitiskt håll för att man skurit ner på antalet utbildningsplatser i den högre utbildningen. Rektorn för Lunds universitet, Per Ericsson, mer eller mindre sågar regeringen vid fotknölarna för den förda politiken. I en tid då andra länder bygger ut sin högre utbildning är det helt ologiskt att skära ner i Sverige. Tillsammans med den föraktfulla tonen från regeringens sida kring socialdemokratiska idéer som innovationsråd och satsningar på t ex höghastighetståg så blir Reinfeldt svaret skyldig på hur regeringen vill stärka näringspolitiken och öka den svenska konkurrenskraften.

Skolan och välfärden. Den moderatledda regeringens skolpolitik har havererat sen länge. Att låta Folkpartiet, utnämnt till "klyddarpartiet" så sent som förra veckan av Per T Ohlsson, sköta skolan har visat sig vara ett felsteg som kostat många barn och unga kvalité i utbildningen. Ett sammelsurium av åtgärder som pekar åt alla möjliga håll har inte fått svensk skola på rätt väg. Moderaterna har inga svar på hur en skolpolitik under deras ledning skulle vara annorlunda på något sätt. Dom har ju hittills gått med på Folkpartiets politik utan att göra något åt saken. När det gäller sjukvården behöver jag inte här upprepa allt men att det är kaos i Skåne är numera en nationell nyhet och angelägenhet.

Vinster i välfärden. Frågan har fått ny aktualitet i och med JB-konkursen. Nyheten om att riskkapitalister i det närmaste plundrar sina bolag för att säkra vinsterna utifall att reglerna skärps har möts med ro av Reinfeldt. Statsministern har undvikit en av dom hetaste politiska frågorna dom senaste åren och ju närmare valrörelsen vi kommer desto skyldigare blir han ett svar. Svenska folket nöjer sig inte med att Reinfeldt predikar valfrihetens evangelium när dom ser att skattepengarna rinner ner i fickorna på ägarna samtidigt som Aleris och andra vårdbolag missköter sitt uppdrag grovt.

Det finns fler frågor som statsministern är skyldig att svara på men jag tror att dessa fyra frågor är något av nyckeln för Reinfeldt. Om han ska vinna valet måste han kunna svara tillfredställande på dessa frågor. Hittills har han inte ens varit i närheten av några godtagbara svar och svenska folket låter sig inte förföras av tomt prat och hot om bristande regeringsalternativ. Så Reinfeldt, du kan visa hur mycket glöd du vill idag. Det kommer ändå inte hjälpa om du inte börjar leverera svar och politik som håller.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Hm, är väl lite passande att han står i Gustavsberg och levererar "skitsnack" om man tänker på en viss typ av stol som den orten är känd för?

  SvaraRadera
 2. Har du inte glömt den obefintliga bostadspolitiken med vad som måste betraktas som historiens mest inkompetente bostadsminister dvs Attefall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut en fråga som han också är svaret skyldig på. Det finns många fler som arbetsmiljö, jämställdhet, miljöfrågor m.m. Jag får skylla på utrymmesbrist för att jag inte tar med fler. Bra att du uppmärksammar bostadsfrågan.

   Radera