fredag 14 juni 2013

Ställ upp för FN i Syrien Calle

Foto: manskligarattigheter.se
Situationen i Syrien förvärras dag för dag. Det är en klyscha men när nu regimen bevisligen har börjat använda sig av kemiska stridsmedel så är det svårt att inte använda sig av den. FN har gjort en förfrågan om Sverige kan tänka sig att skicka trupper till Golanhöjderna. Carl Bildt ställer sig tveksam till en sådan aktion. Motivet till tvekan är bland annat att det är farligt att skicka trupper dit.

Jag häpnar över detta argument. Svenska trupper ingår i en attackstyrka i Afghanistan där svenska yrkessoldater agerar tillsammans med NATO i ett krig som sedan länge har förlorat sin legitimitet. Att detta krig är farligt har Bildt aldrig lyft som motiv för att dra tillbaka några trupper. Nu när en FN-insats behövs för att bevara freden i regionen kring Syrien så tvekar Bildt.

Min skepsis är stor mot militära insatser. Jag anser inte att Sverige ska delta i anfallskrig i någon form. Men att Sverige ställer upp med fredsbevarande trupper för att förhindra att ett krig sprider sig är för mig elementärt. Det har vi alltid gjort sen Cyperns dagar. Att detta sen är farligt är väl helt självklart. I dagsläget är det dock ställt utom allt rimligt tvivel att dom soldater som vi skickar till en konflikthärd är fullt medvetna om vad dom ger sig in på. Man blir inte yrkessoldat om man inte är beredd att åka till krigsområden. Så Bildt, sluta tveka, ställ upp för FN och freden i världen.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar