tisdag 4 juni 2013

Reinfeldt och Borg. Två losers helt enkelt.

 
Så kom den då. Mätningen som alla politiska nördar har väntat på och givetvis är den stora snackisen att M "rasar". I alla fall om man ska tro media. Tre av dom stora drakarna har rubriker där M "backar" eller "rasar". Förutom det uppenbart positiva att M faktiskt tappar ordentligt så finns det två andra delar i det här som jag vill lyfta fram.

För det första tror jag att en "M backar"-stämpel gör att dom som överväger att stödrösta på C och KD tänker ett varv till. Om man i grunden är en M-väljare och man ser att M "behöver" ens stöd så kommer man att tendera att rösta på M. Om M däremot verkar vara i en uppåtgående trend och dom känns "självklara" så kan man lika gärna stödrösta för att säkra upp småpartierna.

Den andra grejen är själva bilden av Moderaterna. M har framstått som nästintill orubbliga i många år nu. Dom har etablerat sig som ett parti som siktar mot 30 procent snarare än ett parti som riskerar att få runt 20 procent. Bilden av att M är ett "vinnarparti" gör att snacket kring partiet är positivt och att vara en "M-väljare" blir något outtalat bra. Man är helt enkelt stolt över att rösta på M. För S har det under många år varit tvärtom. Genom att M nu backar så blir läget lite annorlunda. Vem vill tillhöra förlorarsidan? Vem vill vara en loser?

Jag tror att dessa två delar är oerhört viktiga för den fortsatta utvecklingen av opinionen. Att ändra bilden av M från ett "inne" till ett "ute"-parti är en av dom viktigaste uppgifterna vi socialdemokrater har. Att det nu går lättare än tidigare att göra det beror på att verkligheten har kommit ifatt Moderaterna. Deras utlovade lyckoland har inte infunnit sig och för det är Fredrik Reinfeldt och Anders Borg ansvariga. Med verkligheten som facit kan man inget annat än konstatera att Reinfeldt och Borg har förlorat matchen. Dom är helt enkelt två "losers".

*****
 
Media: Det kom en annan mätning också idag
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar