torsdag 13 juni 2013

Lysande av Reinfeldt!

Tittare under Reinfeldts anförande igår?
Foto: puppylove.blogg.se
Idag är på många sätt "dagen efter". Budgetmötet i Helsingborg är slut, likaså var det partiledardebatt i riksdagen igår. Sommarlovet har nu börjat i riksdagen och ett visst politiskt stiltje infinner sig därmed. Almedalsveckan börjar 30 juni i år och det kröner på många sätt den här vårterminens politiska verk. Jag ska dock inte dit i år utan väljer att faktiskt ta en lite längre semester denna sommar. Vi politiker lär ju få vår beskärda del av jobb nästa år.

Det bestående intrycken av partiledardebatten igår är väl annars två. Det ena är att Reinfeldt nu försöker visa sig mer aktiv, mer engagerad, mer laddad. Han börjar inse att "Göran Persson"-stämpeln sätter sig väldigt fort och därför kommer Reinfeldt, fullt logiskt, att göra allt för att framstå som pigg, glad och handlingskraftig. Givetvis kommer han i detta försök att vara ivrigt påhejad av sina stödtrupper som kommer hylla varje ansats till tändning eller glädje hos den trötte och slitne statsministern.

Det andra intrycket är Moderaternas nya siffertrixande. Moderaterna gör sin vana trogen ett tappert försök att definiera om verkligheten och ändra förutsättningarna i debatten. Genom egna hemmasnickrade räknesätt vill man framställa arbetslösheten som lägre än vad den är enligt officiell och objektiv statistik. SCB och Arbetsförmedlingen får alltså stå tillbaka för partisekreterare Kent Perssons egna siffror. Siffror där t ex personer i förvaringsåtgärden Fas 3 inte räknas.

Metodologin känner vi igen från Reinfeldts "etniska svenskar mitt i livet"-resonemang och från hans pressekreterares uttalande om att "om man inte räknar översta och understa tiondelen  av befolkningen så är inte ojämlikheten så stor". Även Annie Lööfs numera klassiska matematik i fråga om ungdomsrabatten kan räknas till denna verktygslåda.

Jag tycker det här är helt lysande. När ett politiskt parti väljer att försöka trixa med siffrorna för att dölja sina egna misslyckanden, istället för att ta tag i problemen som verkligheten presenterar, så betyder det att lösningarna och idéerna är slut. En siffertrixande Reinfeldt kommer aldrig att framstå som den där hungrige utmanaren som sopade banan med Göran Persson. Reinfeldt kommer istället framstå som den som ignorerar ett trängande behov i samhället och som inte bryr sig om det, av väljarna, utpekade problemet.

Förtroendet för Reinfeldt bygger till stor del på att han upplevs som trygg och stabil. Men stabiliteten bygger på ett slags kontrakt med väljarna om att han alltid ska ta fighten för jobben och för en stabil ekonomi. Detta kontrakt bryter Reinfeldt när han inte vill se arbetslösheten som ett problem. Likaså bryter Anders Borg kontraktet när han tummar på det statsfinansiella ramverkets regler. Man ska givetvis inte dra för stora växlar på enskilda debatter men jag skulle tro att gårdagens debatt på många sätt kommer att ses som början på slutet för Reinfeldt. I september 2014 får vi se om jag fick rätt.

*****
 
Bloggat: Martin två gånger, Göran en.
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar