fredag 7 juni 2013

Du är också övervakad

Foto: ryskmosaik.net
2008 rasade FRA-debatten i Sverige. Debattens vågor gick höga och dom räckte till och med för att föra Piratpartiet in i EU-parlamentet. Någon större skillnad har nu inte detta parti gjort och det är väl inte en allt för kvalificerad gissning att dom åker ut likt Junilistan gjorde förra gången. Men dagens nyhet om att USA samarbetar med ett antal stora internetföretag skulle kanske kunna få PP att komma på tapeten igen.

Storyn är enkel. USA samarbetar med Facebook, Google, Skype m.fl för att kartlägga medborgarna och "skydda" dom samma från terrorister (vem som är terrorist låter vi vara osagt den här gången). Hur detta är förenligt med demokratiska värden som åsiktsfrihet, yttrandefrihet och en hel rad andra friheter kan man ju diskutera. Jag tycker det rimmar mycket illa. Samtidigt hamnar man i det eviga dilemmat. Om man inte har något att dölja så spelar det väl ingen roll att man övervakas?

Internet är inte fritt. Det bör vi en gång för alla klarlägga. Det kommer aldrig att vara helt fritt så länge som det finns företag, nationalstater eller andra intressen inblandade. Internet ska inte heller vara ett rättslöst vakuum där människor kan syssla med illegala aktiviteter utan risk för att åka fast. En "polis" på Internet vore högst önskvärt. Men lika önskvärt som det är att lag och ordning ska råda på Internet, lika önskvärt är det att människor inte blir misstänkliggjorda, registrerade eller övervakade när dom är oskyldiga. REVA visade högst konkret och med all tydlighet hur övervakning missbrukas och hur oskyldiga drabbas när rättsstaten går över gränsen i sin ambition att upptäcka och förhinda brott.

Jag har inga universallösning på hur man ska komma till rätta med problemen på Internet. Ett sätt att förhindra mycket av den illegala verksamhet som finns skulle kunna vara någon form av ID-krav för att befinna sig på Internet. Samtidigt skulle det skapa andra problem och det kanske är så att dom problemen skulle vara större än dom det löser. Masscanning och lagring av ändlösa mängder av information känns inte heller det som rätt väg att gå. När dessutom dessa uppgifter används för att kontrollera mig så känns det ytterst obehagligt. Jag antar att den enda reella lösningen på "problemet" är att låta bli att befinna sig på nätet. Men det känns ju inte speciellt kul eller ens vettigt det heller.

Vad skulle ni som besöker min blogg läsa då liksom? :)

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Jag tycker verkligen Piratpartiet gör skillnad i EU-parlamentet. Jag tycker du ska läsa Christian Engströms och Amelia Andersdotters bloggar. Hälsn. Urban

    http://christianengstrom.wordpress.com

    http://ameliaandersdotter.eu

    SvaraRadera