måndag 10 juni 2013

Då ska väl Tillväxtverket flytta till Perstorp

Foto: DO
 
Assimilationsminister Erik Ullenhag har beslutat att Diskrimineringsombudsmannen (DO), som är en statlig myndighet med ca 100 anställda, ska flyttas till Rinkeby eller Tensta. Den borgerliga regeringen har arbetat intensivt för att plocka tillbaka myndigheter från hela landet till Stockholm och när man nu gör ett försök till omvänd förflyttning så orkar man inte längre än till utkanterna av staden. Behovet sägs vara påkallat eftersom det bor människor i stadsdelarna som diskrimineras och dessutom påstås det stärka lunchrestaurangerna.

Jag tänker inte ens kommentera frågan om att lunchrestaurangerna går bättre om 100 personer från en statlig myndighet flyttar till ett område. Det kan vara så men att det skulle göra några underverk i en stadsdel där över hälften av ungdomarna är utan sysselsättning är fullständigt barockt. Däremot tänker jag kommentera själva beslutet att flytta just DO till Tensta/Rinkeby.

Det finns hundratals statliga myndigheter, departement, verk och företag. När folkpartistiske Ullenhag då tänker till så landar han i att Tensta/Rinkeby vore lämpligt att placera DO i eftersom människor där är diskriminerade. Folk som är diskriminerade i Tensta klarar alltså helt uppenbarligen inte av att åka tunnelbanans blå linje in till stan och besöka DO för att anmäla eventuell diskriminering. Dom klarar heller inte av att skicka ett e-mail och anmäla.

Nä, dom måste, enligt Ullenhags logik, ha kontoret på gångavstånd för annars funkar det inte. Eller så kommer DO:s närvaro i området att avskräcka alla diskriminerare att diskriminera. Frågan som uppstår då är varför inte Arbetsförmedlingens huvudkontor och Högskoleverket flyttar ut till Rinkeby om det är den fysiska placeringen som är av vikt. Man kan också fråga sig varför inte Tillväxtverket flyttar till Perstorp eller Bjuv här i Skåne. Där skulle man sannerligen både behöva riktat stöd till sina lunchrestauranger och all tillväxt man kan få. Dessutom skulle väl nattlivet få sig en skjuts också. I alla fall så länge Annie Lööf sitter vid rodret.

Ullenhags beslut att flytta DO är säkert välmenat. Jag tror verkligen det. Men i mina ögon blir det bara en stigmatiserande handling där man pekar ut människorna i Tensta/Rinkeby och säger till dom att deras huvudsakliga problem är diskriminering. Visst är diskriminering ett stort problem för människor. Såväl kvinnor som ungdomar, lågutbildade, HBT-personer, funktionsnedsatta och personer med utländsk bakgrund är diskriminerade i Sverige. Det finns ännu fler grupper som är det. Men huvudproblemet i Tensta är inte att DO ligger inne i stan utan att folk är arbetslösa och inte får den utbildning som dom behöver för att komma in på arbetsmarknaden. Ullenhag börjar i fel ände. Som vanligt.

*****
 
Bloggat: Peter H
 
Läs mer på Socialdemokraterna

3 kommentarer:

 1. hemskt land att behöva leva i.. precis allt e förstört... flyttar antagligen till USA i Oktober, men lider med alla "normala" medborgare som drabbat av detta misslyckade experiment (helt utan anledning f.ö)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas flytten går bra!

   Radera
  2. mm tackar.. hoppas jag oxå :)

   Radera