onsdag 5 juni 2013

Bra LO-krav

Foto: sydsvenskan.se
Svenska Dagbladet har snackat med LO-förbunden och kan därför konstatera att en majoritet av dessa tycker att S ska gå fram själva i valet 2014. För mig är detta goda nyheter. S ska stå på egna ben och inte binda sig. Vi vet inte hur valresultatet ser ut och efter valnatten är det helt nya förutsättningar som gäller. Att då lova bort vare sig politik eller poster är fel väg att gå.

Gårdagens SCB ger för handen att det kan bli stora kast i svensk politik. Inte för att jag tror det men om KD åker ut är det politiska landskapet helt annorlunda. Lika så såg vi våren 2010 vad som hände med S siffror när vi lovade en politik som vi inte trodde själva på. Miljöpartiet hade några förslag som vi egentligen inte hade velat ha med i vårbudgeten precis som att V hade det. Att bakbinda Magdalena Andersson på samma sätt som Thomas Östros blev bakbunden vore förödande.

Om LO-förbunden är tydliga med sitt stöd till S och om LO kan sticka ut hakan betydligt mer den här valrörelsen än vad man gjorde och kunde i 2010 års valrörelse så kan det här bli riktigt bra. Ett tydligt och starkt stöd från LO är en förutsättning för att S ska kunna stå ensamt. Ett stöd som jag känner att LO ger under Kålles ledning.

*****
 
Bloggat: Roger gör klart vad som gäller. Vi är inte nöjda!
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. En separation mellan LO och S vore en bra gärning för demokratin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är demokratin i LO som har gjort och gör att LO och S står varandra så nära och att dom samarbetar.

   Radera
 2. Det är ju ändå en viss skillnad att deklarera vilka partier man kan tänka sig bilda regering med och vilka som är uteslutna innan valet respektive ett valtekniskt samarbete. Med tanke på att man inte har skuggan av en möjlighet att bilda en enpartiregering känns det inte rätt mot väljarkåren att inte deklarera ovanstående. Finns ju många inklusive undertecknad som kanske inte röstar på S bara för att man inte klart tagit avstånd från V vad gäller ev. regeringsunderlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är stor skillnad mellan ett parti som ingår i regeringsunderlaget och ett parti som ingår i regeringen. Ett parti som inte når egen majoritet i valet kan bilda en minoritetsregering, med stöd av ett parti som ingår i regeringsunderlaget, men inte i regeringen. De flesta socialdemokratiska regeringarna under 1900-talet har varit minoritetsregeringar med stöd av V. Som dock aldrig har haft en chans att ställa villkor. Detta att stödpartierna ska ställa villkor för sitt stöd kom 1998, i och med att även Mp behövdes som stödparti.

   Till skillnad mot V, har Mp kunnat hota med att stödja M om de inte fått som de velat hos S. Mp har genom utpressning och hot att fälla regeringen tvingat S till stora avsteg från det som alltid har varit socialdemokratisk politik, t.ex. införandet av lagen om trängselskatt. Som inte är något annat än en kosmetisk variant av det moderata förslaget om vägtullar - vilket har som syfte att möjliggöra en privatisering av speciellt motorvägarna.

   Den socialdemokratiska linjen har tidigare alltid varit att ta ut en relativt hög fordons- och drivmedelsskatt, i kombination med ett blankt nej till särskilda avgifter för att åka på vissa gator och vägar. Mp:s "gröna skatter" har gjort livet dyrare och mer komplicerat för personer med låga inkomster. De rika har ju råd att betala.

   Den borgerliga regeringen har helt i linje med Mp:s gröna skatter förändrat fordonsskatten, så att den har blivit högre för begagnade bilar jämfört med nya s.k. miljöklassade bilar. Förut beräknades bilskatten enbart efter bilens vikt.

   Radera