söndag 26 maj 2013

Välkommen till vänsterkanten MP

En grön vänstersväng
Foto: korkortonline.se
MP:s kongress fortsätter att fatta beslut som ligger närmare Vänsterpartiets politik än något annat parti i Sverige. Om MP:s ledning driver återinvesteringskrav av vinster i välfärden, en "vision" om att alla ska kunna försörjas av staten och 35 timmars arbetsvecka så ligger MP i grund och botten i höjd med eller kanske till och med till vänster om S. Detta ger en del intressanta förutsättningar som man måste förhålla sig till när man pratar om den så kära regeringsfrågan.

Alla som drömmer om en bred mittenkoalition i stil S-MP-FP-C har via MP:s kongress fått ett brutalt uppvaknande. Likaså har Fredrik Reinfeldts alla förhoppningar om att MP skulle fortsätta högerut grusats. Mikaela Valterssons korta högerinflytande i MP verkar ha sopats bort med eftertryck av MP:s gräsrötter och jag är inte det minsta förvånad. Snarare är jag mycket lättad. När jag pratar med MP-väljare är det inte Moderaterna som dom ser som sina framtida bästa kompisar. För S skapar MP:s ställningstagande snarare ett delikat dilemma. I och med att MP går klart mot vänster så blir S tvunget att förhålla sig till detta och det är inte mig emot.

Personligen gillar jag inte blockpolitiken. Det gör nog ingen sosse. Vi vill stå på egna ben och driva vår politik. Men alla begriper att med dagens opinionssiffror så är det nog inget parti som kan bilda enpartiregering. Samtidigt kan man inte annat än konstatera att det är långt kvar till valet och mycket kommer att hända tills det är dags. För dom som drömmer om att S ska gå ännu mer mot mitten har dock MP:s kongress gjort detta synnerligen svårt.

Jag ser fram emot diskussionen kring vinstuttag i välfärden efter nästa val. MP brukar vara bra på att kräva saker i förhandlingar och tänk själv när dom kräver att ett återinvesteringskrav ska införas. Då är det bara för Stefan Löfven att läsa S kongressbeslut och konstatera att det låter sig göras. Vinstintresset ska nämligen inte vara styrande i välfärden så varför inte återinvestera hela rasket? Det handlar ju om att vara pragmatisk.

*****
 
Bloggat: Alliansfritt Sverige om att Annie Lööf inte har ett rätt när hon snacka
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Håller med dig i din analys. Tänk bara - nu har S TVÅ partier som säger nej till vinster i välfärden att samarbeta med! Vilket läge! Tänk om också S-ledningen vågade sätta ner foten - då skulle det bli ett svidande nederlag för alliansen 2014. Måtte S fatta att flirt med Björklund är fel väg!
    /anita

    SvaraRadera
  2. Fast å andra sidan lär man ju missa en hel del mittenväljare som tidigare gått på det här med att MPs gröna flagga gällde - och inte en röd. Så det här med tredje kraft kan man ju glömma. Nu är det socialistiskt stödparti.

    SvaraRadera