måndag 6 maj 2013

Löfvens coola oneliner och Hägglunds snicksnack

Foto: svd.se
Igår var det lite av lilla julafton för oss politiska nördar. Partiledardebatt i Agenda och Twitter svämmade som vanligt över med mer eller mindre begåvade tweets. Alliansfritt Sverige gjorde sedvanlig faktakoll och borgarna gjorde precis som vanligt. Dom slira lite på sanningen, pratade om skattechocker och förstod inte hur någon annan än dom skulle kunna regera landet. Precis som på alla julaftnar var sig allt likt med andra ord.

Recensionerna är många och åsikterna lika så. Att jobben var den viktigaste debatten stod helt klart. Likaså var det intressant att SVT valde att inleda med jämställdhetsdiskussionen. Den kunde ha blivit bra mycket hetare och jag retar mig på att ingen väljer att ta upp själva rättighetsperspektivet. Vi som stat garanterar våra medborgare vissa rättigheter. Jag har min rätt, du har din. Därför ska föräldraförsäkringen delas lika mellan föräldrarna då jag har lika mycket rätt till mina barn som min partner har. Men frågan är jobbig och den är framförallt ingen valvinnare så jag förstår varför ingen vill ta i den ordentligt. Annat är det som sagt med jobben.

Där finns mycket att säga om dom olika debatterna och jag får se om jag skriver mer om det senare idag. Det jag vill fokusera lite extra på nu är frågan om öppenhet i välfärdsbranschen. Göran Hägglund sa att "öppenhet är det som bygger förtroende" med anledning av kraven på meddelarfrihet, öppna böcker och transparens i systemet. Det är oerhört intressant att det är just Göran Hägglund som sa detta. Samme Hägglund stod nämligen tidigare igår i nyheterna och sa till SVT att öppenhet inte är något att ha i en annan del av välfärdsbranschen. Jag pratar givetvis om apoteksavregleringen.

Hägglund är, för att låna Alliansfritt Sveriges formulering, i sitt "esse". Han gör en klassisk borgerlig manöver genom att avreglera och när sedan problem uppstår så hemligstämplas det hela av omtanke om företagen och deras vinstmarginaler. Så mycket är alltså snacket om öppenhet, transparens och förtroende värt för Hägglund. Det är skrattretande rent ut sagt.

Slutligen måste gårdagens coolaste oneliner gå till Stefan Löfven. När Löfven klämde till Reinfeldt och sa "Du, bekymra du dig om din kant, det här fixar jag" så jublade jag i soffan. Snacka om att Löfven börjar bli varm i kläderna! Me like alot!

*****
 
Bloggat: Martin, Roger 1 och 2, Jan och Peter J om olika delar i debatten
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar