lördag 18 maj 2013

Jag har läst "Vad är pengar?" av Andreas Cervenka

 
Igår läste jag ut Andreas Cervenkas lilla bok "Vad är pengar?". Boken är på ca 150 sidor och om jag förstår saken rätt så är det Cervenkas artiklar som är ihopsatta till en bok. Det gör att man ibland inte riktigt hänger med i vissa referenser eller resonemang och tidsangivelserna är lite förvirrande. Men som helhet gör det inte något. Cervenka är, som jag tidigare skrivit, lite av en idol. Han är förmodligen Sveriges mest klarsynta ekonomijournalist och han skriver och säger saker som få andra gör. Cervenka huserar till vardags på Svenska Dagbladet och SvD ska helt klart ha en eloge för att dom låter Cervenka fortsätta vecka ut och vecka in. Det är uppfriskande!

Boken som sådan behandlar alltså pengar. Vad är det? Cervenka konstaterar snabbt att sen Bretton-Woodssystemet havererade så är pengar egentligen ingenting. Centralbankerna kan skapa dom när det passar och det har dom sannerligen gjort sen finanskrisen bröt ut. Systemet som vi har haft i över trettio år i världen är enligt Cervenka den största ekonomiska bluffen någonsin och hade "folk bara kunnat räkna" så hade finansvärlden och dess understödjande politiker haft det betydligt hetare om öronen.

Man kan konstatera att finanskapitalismen i dess nuvarande form är ett race mot undergången. Ständigt stigande privata skulder fortplantar sig obönhörligt in i dom statsfinansiella räknenskaperna och varje gång som en bank räddas eftersom den är "too big to fail" så minskar incitamenten för bankerna att sluta upp med vansinnet att låna, låna och låna.

Vad man än tycker om den saken så är Cervenkas bok väldigt lätt att förstå och han är sedvanligt pedagogisk. Är man det minsta nyfiken på vad som faktiskt händer på den ekonomiska arenan i den här världen så är boken att rekommendera. Är man inte intresserad och vill fortsätta leva i villfarelsen och bedrägeriet att "marknaden" är en god herre så kan man skippa den.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Något för vissa av dina partikamrater som vill ha "nollränta" och högvarv på sedelpressarna att tänka på. Egentligen ganska egendomligt hur bankerna kan tillåtas låna ut pengar som inte finns och bara är siffror på ett papper. Bluff är minst sagt ett passande ord.

  SvaraRadera
 2. Det är inte bara centralbankerna som kan skapa pengar.

  97% av våra pengar har skapats genom lån i vanliga banker.

  Jag går in i en bank och får ett lån på 10 000. Banken ger mig emellertid inte några 10 000 svenska kronor (SEK). Istället förklarar den sig SKYLDIG mig dessa 10 000 kr - dvs den öppnar ett nytt konto i mitt namn där den helt enkelt skriver in siffran 10 000.

  That´s it.

  Bankens bokförda utlåning, bankens bokförda inlåning, bankens balansomslutning samt landets penningmängd (M1) har alla ökat med 10 000.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt att även enskilda banker genom detta sätt kan öka penningmängden. I botten ligger dock centralbankernas utlåning. Sen mångdubblas penningmängden av affärsbankerna.

   Radera
  2. Det beror på vad du menar med "i botten".

   En bank behöver inte invänta nya insättningar av centralbanksvaluta (SEK) för att kunna skapa en kredit.

   Lars-Erik Thunholm beskriver förloppet så här: "När en bank ger ett lån sker likviden normalt på så sätt att lånebeloppet krediteras på ett inlåningskonto. Primärt skapar alltså utlåningen inlåning.

   En kreditexpansion i banksystemet - vare sig den tar formen av utlåning till allmänheten eller av värdepappersplaceringar - skapar sin egen monetära täckning genom en ökad inlåning".

   Observera att det i Thunholms beskrivning enbart handlar om en ökning av bokföringsposter i banken. Det behövs således ingen serie inbetalningar och utbetalningar av SEK för att expandera penningmängden M1.

   Serieversionen, som beskriver en serie ut- och inlåningar med avdrag för reserv för varje steg så att resultatet blir en talserie, är felaktig. Tror man på den hamnar man i en gråzon av felaktigheter och orimligheter, tex att banker är rena mellanhänder eller att nyskapade digitala centralbankspengar automatiskt resulterar i en ökning av M1.

   Radera