söndag 5 maj 2013

Jag har läst "Snacka snyggt" av Elaine Eksvärd

 
Förra gången på Bommersviksakademien, ni vet utbildningen jag går som arrangeras av SAP, LO och SSU, så hade vi bland annat ett retorikpass. Där fick jag tipset att läsa boken "Snacka snyggt" av Elaine Eksvärd (tidigare Bergqvist varför det står på vissa böcker). Så sagt och gjort. Nu har jag läst boken och jag förstår varför jag fick tipset. Boken är riktigt bra och är inte som andra retorikböcker jag har läst. Skälet till det är huvudsakligen att den är uppbyggd mer som en självtränings- och coachningsbok än en genomgång av gamla tal. För mig som har stött på en del tal var Eksvärds bok ett bra sätt att faktiskt sätta en ram kring alla anförande och tal som man hört och läst genom åren.

Eksvärd är dessutom en ung kvinna med en fil.kand i retorik och arbetar som retorikcoach vilket gör att språket och sättet att skriva är lite annorlunda än när någon gubbig professor uttalar sig. Inte för att något sätt är sämre eller bättre än det andra. Men det blir en annan läsupplevelse när referenserna och liknelserna är lite ungdomligare. Eksvärd skriver verkligen som att hon vill hjälpa just mig.

Det negativa i boken beror nog egentligen mer på mig än på Eksvärd. Eksvärd använder i regel borgerliga exempel när hon talar om goda eller bra anekdoter och talare. När det är negativt kommer sossarna fram. Är man inte "miljöskadad" av att alltid läsa allt utifrån en politisk horisont så är det nog inget man tänker på så det är förmodligen bara jag som gör den reflektionen.

Boken är klart läsvärd för den som vill öva sig på att tala inför publik, förhandla eller föra ett bra samtal. Eksvärd är duktig på att förklara och språket är som sagt lätt att hantera. För den som vill "verka smart" har Eksvärd sammanställt en ordlista med retoriktermer som man kan svänga sig med om man vill imponera med mer än ethos, logos och pathos. Boken är på ca 250 sidor i pocketversionen så om man sträckläser den går det fort. Ska man göra övningarna som Eksvärd ger en tar det givetvis längre tid.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar