torsdag 9 maj 2013

Jag har läst "Mörkrets hjärta" av Joseph Conrad

 
När jag läste boken "Utrota varenda jävel" av Sven Lindqvist för någon månad sedan så slogs jag av vilken inverkan just en bok har haft på vår syn på kolonialismen. Lindqvist refererar till den titt som tätt och alla som pratar om kolonialism och Afrika brukar förr eller senare komma in på boken. Jag syftar givetvis på Joseph Conrads klassisker "Mörkrets hjärta". Boken som kom ut 1902 i England fick stor inverkan på hur många människor såg på Europas roll och handlande under kolonialismens slutskede. Så varför jag valde att läsa boken är det nog ingen som förundras över.

Boken handlar om Marlow. Han ger sig av på en resa in i Afrikas inland. Närmare bestämt Kongofloden. Marlow är kapten på en liten flodångare och han ger sig in för Bolagets räkning i djungeln för att söka upp en viss mr Kurtz. Kurtz driver en handelsstation långt upp längs floden och han skickar lika mycket elfenben till kusten som alla dom andra handelsstationerna tillsammans. Legenderna och myterna kring Kurtz driver Marlow framåt och i takt med att han kommer längre och längre in upp längs floden så slukas han av vildmarkens vildhet, mystik och storhet.

Väl framme hos Kurtz möter Marlow en värld utan regler och normer, utan västerlandets självpåtagna vett och sans och hela verkligheten präglas av ett utnyttjande av infödingarna utan dess like. Detta är genomgående för historien och utnyttjandet tar sig olika gestalter och uttryck genom berättelsen. Men att någon skrev om kongoleserna som människor, som individer, kring förra sekelskiftet var inte vanligt och jag förstår varför den europeiska oppositionen mot kolonialismen kunde använda sig av boken. Lindqvist är i sin bok tydlig med vilken inverkan Conrads verk hade på många européer och när man betänker såväl utnyttjandet av människorna och det hejdlösa plundrandet som den extrema utsattheten som kolonisatörerna fick utstå så är det inte konstigt att oppositionen genom "Mörkrets hjärta" fick ett starkt och övertygande verktyg.

Språket präglas av att boken skrevs i slutet av 1800-talet men om man jämför med t ex det politiska språket vid den tiden så är boken mycket lättläst. Conrad målar mycket med orden och gör starka miljöskildringar vilket ibland gör att man får läsa om ett stycke för att riktigt fånga ögonblicket. Men det är det värt. Att boken är på ca 140 sidor i pocketversionen avskräcker ju inte heller. Så vill du läsa ett äventyr som påverkat världen på många sätt så ska du läsa "Mörkrets hjärta". Det är väl investerad tid.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar