fredag 3 maj 2013

Jag förstår verkligen Moderaterna

Även den moderata jobbpolitiken har kört av vägen.
Foto: nwt.se
Den eminenta bloggen Alliansfritt Sverige presenterar idag Moderaternas tio dummaste kampanjer. Den röda tråden i kampanjerna är att sossarnas jobbpolitik är dålig. Det har alltså inte så mycket att göra med vad Moderaterna vill utan handlar istället om att sätta bilden av S. Kent Persson (M), den tjohoande partisekreteraren i Moderaterna, beklagar sig sen över att sossarna kör "negative campaigning". Persson tycker med andra ord att det är S som snackar ner Moderaternas politik. En intressant ingång i diskussionen när man själv kört i alla fall nio olika negativa kampanjer om sossarnas jobbpolitik dom senaste åren.

Hur som helst så förstår jag Moderaterna. Jag gör verkligen det. För om dom inte pratade om sossarnas jobbkampanjer och jobbförslag, vad skulle dom då prata om? Så fort en moderat nämner arbetslösheten kommer dom obönhörligt få i ansiktet att arbetslösheten är högre nu, väldigt mycket högre till och med, än vad den var när alliansen tillträdde. Dom kommer lika självklart att få höra att regeringen helt uppenbart har gett upp om jobben. När Anders Borg presenterade sin vårbudget så prognostiserade han med högre arbetslöshet, än vad som var fallet när han tillträdde, ända fram till 2017. För att citera Magdalena Andersson så har den borgarliga regeringen varit "ett förlorat decennium för svensk arbetsmarknad".

Man kan alltså med verkligheten som utgångspunkt snabbt konstatera att Moderaternas jobbpolitik har varit tämligen innehållslös. Förutom skattesänkningar, som helt uppenbart inte gett önskad effekt, så har Arbetsförmedlingen slagits sönder och privatiserats till ingen nytta, antalet utbildningsplatser har minskat över tid och skolan har reformerats så att resultaten sjunker år efter år. Det senare är visserligen till stor del Folkpartiets fel men utan fartblinda moderater vid makten så hade Folkpartiet aldrig fått fria händer med den svenska skolan.

Så man får väl ha visst överseende med Kent Persson och hans moderater. Att lägga fokus på motståndaren i sina kampanjer brukar tyda på att man saknar egna förslag. Nu tänker givetvis någon att jag inte har pratat om våra förslag i detta inlägget och att jag därmed skjuter mig själv i foten. Så för att möta denna hunger på sosseförslag så rekommenderar jag att ni läser här och här.

*****
 
Bloggat: Peter J och Peter H på ämnet och Roger och Peter J om skolan
 
Läs mer på Socialdemokraterna

3 kommentarer:

 1. Ja ha. Men överskottsmålet är heligt för Magdalena Andersson som fortfarande tycks tro att det går att föra en socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik med en moderat skattepolitik, är det inte dags att någon talar om för henne att det inte är speciellt trovärdigt, om vi nu, som vi ju gärna vill ska tro på Löfvens löfte om att sänka arbetslösheten. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både jag och Bosse Bernhardsson påpekade behovet av att lyfte överskottsmålet i den ekonomiska debatten på kongressen. Så stenen är satt i rullning.

   Radera
  2. Det växer nog mossa på den stenen ...

   Radera