fredag 24 maj 2013

I den frågan hoppas jag att MP ger sin partiledning på nöten

Foto: mp.se
Miljöpartiet inleder idag sin kongress i Västerås. Det är med intresse som jag ser på hur MP går allt mer ifrån ett bångstyrigt oppositionsparti till ett parti som gör sig redo för att vara med och ta ansvar för landet. Att partiet nu börjar prata om jobben på ett sätt som nästan kan liknas vid ett annat, lite större, oppositionsparti är positivt. Jobben, jobben och jobben. Att man sen förhastar sig och börjar slopa krav på arbetstidsförkortning och att den ekonomiska politiken inte alltid hänger samman det kan i alla fall jag ha överseende med. MP kommer att få gott stöd av S den dag då vi ska styra det här landet tillsammans. Sen om det sker i koalitionsregering eller om det blir någon annan form av samarbete kommer valresultatet att utvisa. Måndagen efter valet är det nya förutsättningar som gäller. Tro inget annat!

Det som är bra med att MP lyfter jobbfrågan, förutom att det visar på en mognad och ett ansvarstagande, är att ytterligare ett parti gör jobben till valfråga. För oss socialdemokrater är detta helt avgörande. Vi har störst förtroende av alla partier i jobbfrågan och om valet handlar om jobben så kommer S vinna den här gången. Regeringen har misslyckats, det visar verkligheten vareviga dag, och Stefan Löfvens förmåga att hantera jobben råder det inga tvivel om.

Borgerligheten kommer att ägna sin tid åt att försöka slå in kilar i samarbetet mellan S och MP. Media kommer att köra "i dessa frågor är dom inte överens" men oaktat detta så måste man hålla i minnet att alla partier som regerar tillsammans måste kompromissa. I opposition kan man dra ut alla förslag i tangentens riktning. Då kan man säga "nej, vi har ett kongressbeslut i den här frågan och det kompromissar vi inte med". I regeringsställning däremot får man kanske ge vika på visa områden.

Ekonomiska förutsättningar är ett sådant. Problemet som MP har på just det ekonomiska området är att deras ambitioner är "socialistiska" men deras ekonomiska politik ibland blir lite för borgerlig. Men som sagt, S kommer att vara ett bra stöd här och med tanke på att Magdalena Andersson kommer att vara finansminister efter 2014 års val så kan jag nästan garantera att några extravaganser inte kommer att förekomma.

Avslutningsvis önskar jag MP lycka till i helgen! Framförallt önskar jag framgång i fråga om sex timmars arbetsdag. Ge partiledningen på nöten så att det skriker om det! Där är vi skånska socialdemokrater helt överens med er om behovet av att sänka arbetstiden (med bibehållen lön så klart!)

*****

Bloggat: Göran om en idéfattig regering som numera köper sina idéer

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar