tisdag 28 maj 2013

En massa snack och lite verkstad

Inte mycket från borgarnas sida
Foto: falkoping.se
Då var det dags igen. Riksrevisionen kritiserar regeringen och den här gången är det med anledning av det upphaussade ordförandeskapet i Arktiska rådet. Regeringen gick in i ordförandeskapet med sedvanligt hög svansföring och med målbilder som får alla att nöjt nicka med när dom presenteras. Men när resultaten ska presenteras är det som brukligt. Något helt annat är gjort än vad som är utlovat och sagt. I den aktuella frågan handlar det om långlivade klimatgaser men när man nu summerar efter två år så har regeringen inte ens lyft frågan. Att prata koldioxid med USA, Kina och Ryssland var alltså en för jobbig grej för Carl Bildt & Co.

Vi har sett och ser den här typen av agerande hela tiden från regeringen. Moderaterna är mästare i att säga en sak och göra en annan. Det har blivit så vanligt att man ibland kan höra folk tala om att göra "en reinfeldtare". "Mycket snack och lite verkstad" är ett annat uttryck som sammanfattar vad det handlar om. Det är som en sjuka i borgerliga kretsar att snacka stort och göra lite. Ta arbetslösheten till exempel. Vem minns inte Reinfeldts alla vackra ord i valrörelsen 2006 om att minska den? Några ordentliga åtgärder för att komma till rätta med det problemet har inte synts till. Istället är det samma gamla skattesänkningar som alltid.

Man kan också dra ett lokalt exempel. Borgarna här i Helsingborg inför diverse "garantier" för saker och ting. Bland annat har man infört en räkna, skriva och läsa-garanti som logiskt nog går ut på att ungar ska lära sig att räkna, skriva och läsa. Det här låter fantastiskt bra. Tänk! Kommunen garanterar att mina ungar ska kunna räkna, skriva och läsa efter första och andra skolåret. Vem hade inte velat sätta sin unge i den skolan? Problemet är att en garanti bygger på någon form av sanktion. Vad händer om löftet som garantin ger inte uppfylls? I Helsingborg händer i princip nada. Det hela bryts ner till att skolan gör en uppföljning och att föräldrarna informeras. Med andra ord, man följer bara skollagen. Stora ord som inte betyder ett dugg när allt ska summeras.

Jag skulle kunna dra ett varv också om att regeringen gång efter annan fullkomligt struntar i vad Riksrevisionen tycker och tänker. Men jag ska bespara er det den här gången. Poängen har gått fram. Borgarna i allmänhet och Moderaterna i synnerhet har en förkärlek för att snacka mycket. Någon verkstad blir det dock inte. Sedär, ytterligare ett belägg för varför dom inte är ett "arbetarparti".

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar