tisdag 28 maj 2013

Det duger inte att lägga över ansvaret på Husbyborna

Opinionsundersökningar är vad dom är och ska tas med en nypa salt. Men där ligger allt som oftast något i dom som man kan ta på allvar och idag presenterar Demoskop en sådan undersökning. Med anledning av upploppen i Stockholm så har Demoskop frågat folk vilka åtgärder som är bäst för att motverka den här typen av händelser. Ni hittar undersökningen här.

Svaret är entydigt. En överväldigande majoritet svarar att det är satsningar på utbildning och skola som behövs i dom områden där upploppen förekommit. Därutöver är det dialog och satsning på fritidsgårdar och andra ungdomsaktiviteter som ligger i topp. Frågor som fler poliser och utökade maktbefogenheter för polisen är inget som dom flesta tycker är något att satsa på.

Man kan givetvis ställa sig frågan varför inte alternativet "satsa på jobben" finns med men det inryms på sätt och vis i utbildningsfrågan. Satsar man på utbildning så är det bland annat för att folk ska bli anställningsbara och därmed kunna få jobb. Vad man kan konstatera är att dom som gapar på mer poliser och hårdare tag är ganska ensamma.

Det här känns bra för mig som socialdemokrat när jag tittar på debatten som har varit. En och annan liberal har varit ute och skällt på dumma individer, moderater har tjafsat om poliser men den starkaste strömningen har ändå varit dom som pekar på dom strukturella problemen. Svenska folket är alltså inte så enkelspårigt och naivt som en del försöker få det till. Folk tänker själv och då inser dom flesta att det inte finns någon quickfix. Vi måste ta tag i skolan och arbetslösheten för att undvika att upploppen upprepar sig. Då duger det inte att ålägga Husbyborna att själva lösa problemet.

Foto: Alliansfritt Sverige
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar