tisdag 21 maj 2013

Det är mycket som kan anses mänskligtHar ni hört den förut? Poliser som använder sig av ett djupt rasistiskt språkbruk vid insatser i starkt segregerade bostadsområden. Året var 2008 och upploppen i Rosengård i Malmö var i full gång. Polisens egen film avslöjade en människosyn som var djupt oroande för någon som arbetar som statens yttersta representant och lagens försvarare. Ironin, när det i efterhand visade sig att många av dom gripna för upploppen var medelklassungar från bland annat Höllviken, var syrlig.

Nu har det uppenbarligen hänt igen. Polisinsatsen i Husby kritiseras för språkbruket och polisens informatör menar att det är "mänskligt" att säga korkade saker när man blir stressad. Jag förstår vad hon försöker säga. När en människa känner sig hotad vräker man ur sig saker som man i normaltillståndet inte skulle ha sagt. Men det är skillnad på att säga "jävla ***", "idioter" eller "jag ska nita dom" och på att säga "apajävlar", "neger" och "apor". Att det sen endast skulle ha förekommit i lägen när någon har fått en sten på hjälmen har jag svårt att tro men jag vet inte och ska inte föregripa polisens utredning.

Det som förvånar mig är att det fortfarande finns människor som blir förvånade över att sådant här händer i Sverige och som menar att det skulle vara några unikt dåliga individer som är ansvariga. Varför skulle våra starkt utsatta och segregerade områden vara annorlunda än samma typ av områden i Paris, London eller Los Angeles? I Husby är arbetslösheten, i likhet med andra områden som varit utsatta för upplopp som t ex Hjällbo i Göteborg eller Rosengård i Malmö, extremt hög. Redan 2009 skrev DN om Husby och där konstaterades att:

"Deras föräldrar har inga kontaktnät och allt tyder på att den pågående lågkonjunkturen kommer att förvärra läget ytterligare. Det är en farlig utveckling, särskilt i ekonomiskt svåra tider, säger Lidija Kolouh, forskare och utredare på Ungdomsstyrelsen."

Nu är det värre och man kan fråga sig vad som gjorts för att förbättra läget. Jag hittar ingen dagsaktuell siffra på arbetslösheten i Husby men om man tittar på Stockholms stad som helhet så har t ex arbetslösheten stigit med 9,4 procent jämfört med april i fjol och det i sig indikerar ju att Husby knappast har sett några radikala förändringar till det bättre i fråga om arbetslöshet och sysselsättning.

Självfallet är våld givetvis oacceptabelt. Men i likhet med att poliserna gör överilade saker i pressade situationer så gör stressade medborgare det också. Att leva i långvarig arbetslöshet skapar en kronisk stress som går ut över en själv och hela ens omgivning. Likaså är oro för försörjningen en sådan faktor. Att förtroendet för samhället eroderas är lika mänskligt som att bli förbannad när en sten träffar hjälmen.

I kölvattnet av upploppen i Rosengård kom forskningsrapporten "Det är inte stenarna som gör ont" ut. Den framhöll dom djupt underliggande orsakerna till varför upploppen i Rosengård startade och den pekade på betydelsen av segregation, arbetslöshet och utsatthet. Att försöka individualisera frågan om upploppen, att inte se stenkastande ungdomar i en social kontext, är att missa målet. Man måste analysera upploppen genom ett helikopterperspektiv och se mönstren. Gör man inte det kommer man aldrig att kunna förstå varför samhället misslyckas gång på gång med att förebygga och förhindra upplopp i dom bostadsområden där våra mest utsatta medmänniskor bor.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

3 kommentarer:

 1. Jag tror att det i rätt stor anledning handlar om en frustration över att man anser att rättvisa inte skipas.

  Jag skulle tro att de flesta invandrare i förorterna har erfarenhet av polisövergrepp av något slag. En hel del har upprepade erfarenheter av allvarligare övergrepp. Alla vet också att det aldrig blir några konsekvenser för polisen. Av hundra anmälningar som kommer in till polisen så leder bara 1% till åtal. Och väldigt få av dessa leder till fällande dom. Och väldigt få fällande domar leder till någon kännbar konsekvens.

  Så många upplever att polisen står bortom rättvisan. Den händelse som utlöste de här kravallerna var att polisen gick in och sköt ihjäl en gubbe i hans hem i Husby framför ögonen på hans fru, och sen ljög om saken i media. Gubben hade visserligen en machete i hand men de runt om honom bedömde inte att han var en fara. Och polisen bör hur som helst kunna hantera en sådan situation utan att skjuta ihjäl honom. T.ex. övertala eller hota honom att släppa vapnet. Använda tårgas eller pepparspray. Gummikulor. Övermanna honom. I värsta fall skjuta honom i benet. Men de sköt ihjäl honom.

  Och folket visste att polisen inte skulle bli dömd för detta. De skulle inte ens ställas inför rätta. Som vanligt.

  Så därför beslöt sig ett gäng för att ta saken i egna händer. Man tände eld på saker för att locka in polisen i Husby där man attackerade dem. Vedergällning. En primitiv form av rättvisa.

  Så tror jag i.a.f. att dessa människor tänkte. Och utan att försvara detta våld så menar jag ändå att våldet har en rationell grund och skäl som vi har goda anledningar att ta på allvar. Det måste bli mycket enklare att få rättvisa från samhället när polisen begått övergrepp. För annars kommer människor själva utkräva någon form av hämnd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I takt med att den sociala tilliten minskar så kommer också den här typen av händelser att öka. Det krävs ett arbete som går långt utanför rättsväsendet och polisen för att komma till rätta med det.

   Radera
  2. Jo, det är sant. I grunden behövs ett helt nytt samhälle för det här kapitalistiska vi har är på väg käpprätt åt helvete och ingen ljusning synes möjlig.

   Radera