lördag 4 maj 2013

"Born to run" men det ska inte behövas

Jag är som bekant socialdemokrat och därför är det väl ingen som blir förvånad av att jag nämner att Bruce Springsteen är i krokarna den här helgen. Eller krokarna och krokarna, han är i Stockholm och spelar tre konserter på Friends Arena. Men eftersom jag inte ska dit och det dessutom finns massor av andra som skriver om "Bossen" så tänker jag skriva om Friends Arena istället.

Eva Franchell skriver på Aftonbladet idag och menar att det är barnen i Solna som får betala nationalarenan. Förlusterna hopar sig och kommer förmodligen göra så under lång tid framöver. Precis som i fallet med Helsingborgs Arena så konstruerar man system som gör att skattebetalarna får ta smällen om inte arenan lyckas gå med vinst. I fallet med Helsingborgs Arena hyser jag hopp om att en vinst ska kunna se dagens ljus om några år. I fallet med Friends Arena vet jag inte. Men en sak vet jag och det är att hur förlustprognoserna än ser ut så är arenan behäftad med problem som är mycket allvarliga.

Jag har varit där en gång hittills. Det var på luciakonserten med bland annat Adolf Fredriks musikklasser i julas och även om konserten var bra och själva arenan var fin så fanns där andra problem. Problem som gjorde att upplevelsen inte blev lika magisk som den skulle ha kunnat bli.

Till att börja med har man inte löst trafiksituationen. Kollektivtrafiken haltade betänkligt. En så stor arena "måste" ligga i mer eller mindre direkt anslutning till pendeltåg eller tunnelbana. I alla fall när arenan ligger mitt i smeten som Friends arena gör. Jämför man med t ex Swedbank Stadion i Malmö så ligger Friends arena inklämd på en liten yta medan motsvarigheten i Malmö ligger på det stora stadionområdet. Ett område som i praktiken är en stor park. På julkonserten blev det riktigt trångt oerhört fort och då var där inte mer än ca 12 000 på den konserten om jag minns rätt. Jag kan bara tänka mig hur det ser ut när där är fullsatt. Enligt Franchell är det tydligen problem med parkeringsplatserna också. En ytterligare likhet som delas med Helsingborgs Arena.

Men det värsta med hela situationen är ändå att hela området runt arenan är en enda stor byggarbetsplats. Utifrån ett säkerhetsperspektiv är detta förödande. Med tanke på hur huligansituationen i Sverige ser ut så måste man tänka kring säkerheten på ett helt nytt sätt och att då lägga AIK:s hemmaarena mitt bland järnrör, stenplattor, byggstängsel och verktyg är mycket ostrategiskt. Sånt ska vara klart när en arena öppnar. En stor tillgång till sten och tillhyggen är inte precis det man vill ha vid ett fotbollsderby och att stora delar av vägen till pendeltåget ser ut som Byggmax och Bauhaus är snudd på skandal.

För oss som inte sysslar med huliganism, och vi är i en förkrossande majoritet även om rötgäggen får oförtjänt mycket medieutrymme, är det väl bäst att följa Bruce Springsteens uppmaning när upploppen bryter ut. Vi är ju trots allt "born to run".*****
 
Läs mer på SocialdemokraternaInga kommentarer:

Skicka en kommentar