torsdag 2 maj 2013

Att dra upp en ROT

Foto: alltomtradgard.se
Det var säkert många med mig som satt och blev lite lätt irriterade hemma i soffan igår. Onsdagar är "irritationsafton" hemma hos mig. I alla fall dom onsdagar då jag tar mig tiden att se på Uppdrag Granskning. Är det inte för att reportagen är så dåliga så är det för att dom är så bra. Igår var något mitt emellan.

Igår handlade det som bekant om ROT-avdraget och hur reglerna är tänjbara till max. Skattekollektivet och företag som inte ägnar sig åt regelböjeri är dom stora förlorarna. Vinnarna är den enskilde kunden och företagen som lärt sig regelverket bäst. Mitt i smeten står Skatteverket och kan inget göra eftersom regeringen har stiftat dom lagar som finns och regeringen gör som regeringen alltid gör nuförtiden, skjuter över ansvaret på någon annan. (Sen kan man ju förvånas över att det för en gång skull inte var sossarnas fel enligt den moderate statssekreteraren.)

Skälet till att jag tycker att reportaget var lite halvsegt var att dom körde samma visa om och om igen ett par vändor för mycket. Man förstod problemet efter en kvart men ändå skulle ett fullängdsprogram göras. När det sen visade sig att det rent formellt inte ens klassas som fusk blev hela dramaturgin sönderkörd. Vad som däremot var helt lysande var det faktum att UG satte fingret på ett av våra största problem i Sverige. Jag pratar givetvis om vårt sönderkörda skattesystem.

Man kan tycka vad man vill om skatter som sådana. Man kan tycka att arbete är för högt beskattat i Sverige och man kan tycka att fastighetsskatten borde återinföras. I detta lägger jag just nu ingen värdering. Vad jag däremot tror att dom flesta är överens om är att vi måste ha ett skattesystem som är lättförståeligt, enkelt att överskåda och som gynnar arbete och hållbar tillväxt. Detta var det huvudsakliga skälet till skattereformen 1990-91. Sedan dess har otaliga regeringar misshandlat skattesystemet något kopiöst och dagens system är sönderfragmenterat till den milda grad att undantagen från systemet snarare har blivit det dominerande inslaget istället för att vara just undantag.

Erik Åsbrink skrev om behovet av en skatteuppgörelse häromveckan och många socialdemokrater instämde i detta behov. På kongressen menade dock partiledningen att någon överenskommelse med största sannolikhet inte är möjlig då borgerligheten inte lär vara speciellt intresserad av en sådan. Framförallt lär det vara svårt att komma överens. Så kan det mycket väl förhålla sig.

Jag menar dock att skattesystemet är alldeles för viktigt för att lämnas åt tillfälliga nycker. Att eftersträva ett skattesystem som är enkelt, greppbart och lättöverskådligt måste vara en av riksdagens viktigaste uppgifter. Det skulle gynna såväl medborgare som företag och det skulle motverka fusk. Fungerar system likadant blir det svårare att fuska. Det visar ROT-avdragen med all tydlighet.

*****
 
Bloggat: Martin, Leine och Lennart om ROT
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar