onsdag 10 april 2013

Svenska fackförbund tar ansvar

Foto: staffanhuss.wordpress.com

Ingvar Persson skriver idag en bra artikel på Aftonbladet där han avslutar med att direktörerna borde skämmas. Det har blivit lite inne verkar det som att hävda att än den ena, än den andra, ska skämmas. För någon vecka sedan var det Jan Nygren som tog till brösttoner. Idag är det Ingvar Persson.

I fråga om Nygren tyckte jag det var avsevärda övertoner. I fråga om Persson tycker jag det är befogat. För vad det handlar om i Perssonartikeln är inget annat än girighet och snålhet. Löneavtalen ligger bara något över inflationsmålet och med sedvanliga produktivitetsökningar i svensk ekonomi så lär klyftan mellan vinstandelen och löneandelen fortsätta att växa.

Persson slår huvudet på spiken när han pekar  att Riksbankens höga räntesättning, på regeringens brist på näringspolitik och på att högerregeringar runt om i Europa har betydligt större ansvar för hur företagens vinster kommer att utvecklas framöver än dom svenska fackförbunden. Man kan ju ta sig en funderare på vad som skulle ha hänt om svenska fackförbund valde att inte ta ansvar utan hade tagit till stridsåtgärder istället.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar