måndag 22 april 2013

Kommer väljarna att se vargen 2014?

Foto: bamse.se
Missnöjet med trygghetssystemen ökar. Även bland borgerliga väljare är trenden tydlig. Folk förväntar sig mer av välfärdssamhället än vad som levereras och missnöjet har ökat under den borgerliga tiden vid makten. Det här framkommer i en rapport från SOM-institutet i Göteborg och jag är inte förvånad.

Socialförsäkringarna och trygghetssystemen har alltid varit under attack av borgarna. När dom väl fick makten 2006 gjordes processen kort. Nedskärningar och försämringar kom som ett brev på posten för att klara av skattesänkningarna som inte ens Bo Lundgren (M) i sina våtaste drömmar kunde drömma om. Helt uppenbart har borgerligheten lyckats med sina intentioner. För målet är ju ett folkligt missnöje med välfärdsstaten. I takt med att ett sådant missnöje växer blir ju incitamenten mindre för att behålla den och nedmonteringen blir lättare. Så säger i alla fall teorierna. Problemet är dels att det finns ett folk att ta hänsyn till. Dels att arbetslösheten har bitit sig fast och ökat trots löften om att "bara vi gör det sämre först så blir det bättre sen".

Värderingsmässigt ligger svenska folket kvar i en för-moderat värld. Folk gillar det gemensamma, man gillar välfärden och man tror på jämlikhet. Det var därför som Moderaterna var tvungna att förflytta sig in mot mitten för att kunna vinna val. Om detta finns det spaltmeter att läsa. Det finns minst lika mycket att läsa om socialdemokrater som ansågs ropa på vargen före och efter 2006 års val. Landet gick inte under över en natt i och med att borgarna vann. Den stora frågan är därför om väljarna kommer att se "vargen" på valdagen 2014. Eller kommer Anders Borgs famn att framstå som lika trygg som den gjorde 2010? Jag tror inte det.

*****
 


Bloggat: Göran, Martin och Peter H på ämnet
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar