söndag 14 april 2013

Försöker med något annat än personfrågor

Foto: pitea.se
Jag noterar att det är personfrågorna som dominerar dygnet bland socialdemokratiska bloggare och jag inser att det därmed är svårt att nå igenom med något annat. Men jag gör ett försök eftersom jag är politiskt engagerad för att driva politik och inte person.

Per T Ohlsson resonerar idag kring Vänsterpartiets vara eller icke vara i svensk politik. Där är som vanligt en del kloka notiser i Per T:s artikel och precis lika vanligt är där en del mindre kloka delar. Jag ska inte gå in på att recensera Vänsterpartiet. Att dom i allt väsentligt är osynliga håller jag med om. Vad jag däremot vänder mig mot är Per T:s okritiska accepterande av Fredrik Reinfeldts dogm om att en socialdemokratisk regering måste förlita sig på Vänsterpartiet vid en valseger.

Det svenska politiska landskapet har varit låst sedan alliansens bildande för snart tio år sedan. Alliansen är dock bara prövad i framgång. Många bedömare gör analysen att om inte allianspartierna vinner nästa val så är det slut med den benhårda sammanhållningen. Lägg där till att den politiska färgpaletten kan förändras radikal om ett eller två borgerliga partier åker ur riksdagen. Att i ett så osäkert politiskt läge surra sig vid den analytiska masten att en socialdemokratisk regering måste samarbeta med Vänsterpartiet är oseriöst enligt min mening. Att Fredrik Reinfeldt driver tesen om det låsta politiska läget är fullt förståeligt. Det är hans enda chans om han inte ska börja samarbeta öppet med SD. Att seriösa bedömare väljer att så okritiskt förhålla sig till den politiska kartan är däremot förvånande.

Som socialdemokrat är jag öppen för att samarbeta där det behövs så länge ett parti ställer upp på grundläggande demokratiska värderingar om alla människors lika värde. Att det sen finns ideologiska skillnader mellan t ex KD och S som förmodligen gör det omöjligt att samarbeta i större utsträckning på riksplanet är något helt annat. Att sluta enstaka överenskommelser på t ex infrastrukturområdet med KD är dock säkerligen inte helt omöjligt. Precis som att man kan sluta ekonomiska överenskommelser med MP eller socialpolitiska med FP. Att styra Sverige handlar inte om fasta samarbeten i varje enskild fråga. Det handlar om att styra landet och att sy ihop majoriteter i riksdagen. Den som följde Stefan Löfven under kongressen fick väldigt klart för sig att är det något den mannen kan så är det att sy ihop kompromisser på klassiskt socialdemokratiskt vis. Kan man sin historia så är socialdemokratiska minoritetsregeringar normen i Sverige och ändå anses Sverige ha "byggts av sossarna" under stora delar av 1900-talet. Det tål att ha i minnet när man siar om framtiden efter nästa val.

*****
 
Bloggat: Ulf Bjereld skriver oerhört intressant om Omar Mustafa
 
Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Den rödgröna röran är också prövad. Den höll knappt över riksmötets öppnande. Jag har fullförståelse för att du inte tror på att röran skall kunna regera Sverige.

  Att (s) skulle ha byggt Sverige är nonsens. Partiet har förvaltat det överskott som det privata näringslivet har skapat. (s) nedgång började när partiet på 70-talet förklarade krig mot både företagarna och den spetskompetens som krävs för att bygga framgångsrika kunskapsföretag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller regeringsalternativet S, V och MP 2010 så prövades det och höll inte. Jag har inte sagt något om att jag inte tror att dessa tre partier skulle klara av att regera Sverige. Det gjorde dom t ex 2002-06.

   Nu är det ju inte det där sant Henrik. Sverige byggdes under ledning av S i samverkan mellan stat, löntagarna, näringslivet och folkrörelserna. Fram till 1990 hade landet i princip full sysselsättning. När det nyliberala paradigmet tog över slängdes landet in i en massarbetslöshet som har varit mer eller mindre rådande sedan dess. Framförallt beroende på att det privata näringslivet inte tagit ansvar utan valt att öka sina vinstmarginaler på bekostnad av det gemensamma i kombination med normpolitik.

   Radera