tisdag 2 april 2013

Flirten har gått för långt

Foto: commentsyard.com
Karin Pettersson skriver skarpt idag om att "högerns hejarklack har ingen ryggrad". Hon skriver om Herbert Tingstens benhårda motstånd mot totalitära ideologier och hon pekar på likheterna mellan det tidiga 1900-talets liberala kompromissande med fascismen och dagens utveckling i Europa. Kopplingen har gjorts många gånger förr och den tål att upprepas. Vad som också tål att påminnas om är det som Mattias Gardell påpekade. Nämligen att historien inte går igen på exakt samma sätt.

För även om historien på sitt sätt har en tendens att upprepa sig så kan man inte ta en historisk utveckling igår som given sanning för framtidens gång. Vad man kan konstatera är att flörtar med fascismen aldrig har slutat väl. Det ska man komma ihåg. Men det betyder inte att vi kommer att få se två clowner i uniform ståendes på ett podium och skrika slagord till massorna. Fascismen har som bekant svidat om och går numera klädd i kostym med vattenkammat hår och snyggt knuten slips. Därför måste man vara på sin vakt och se tendenserna, mönstren och jargongen i annat ljus.

Pettersson nämner det faktum att vi numera har en minister i regeringen som talar med en tydligt rasistisk retorik. Att Billström tillåts sitta kvar av en statsminister som samarbetar med partier som påstår sig stå för ett "mänskligare Sverige" är skrämmande. Det pekar på precis den kritik som Tingsten hade och den påvisar giltigheten än idag. Att Miljöpartiet vill fortsätta diskutera med en regering med ministrar av Billströms kaliber är ytterligare en fingervisning om hur långt liberalismens flirt har gått med högerkrafterna.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Tingsten kritiserade både kommunismen och fascismen/nazismen. Det är så slipstenen måste dras: accepterar man en hat-ideologi följer resten med på köpet.

    Var det en slump att SD kom in i riksdagen i samma val som (s) bjudit in (v) till regeringssamarbete?

    SvaraRadera