söndag 28 april 2013

Den svenska modellen och lärarlönerna

Foto: fotoakuten.se
Lärarförbundet skickar en faktura till Stefan Löfven på fem miljarder. En symbolpolitisk gest som även Fredrik Reinfeldt råkat ut för. Lärarkollektivet har drivit på för sina 10 000 kr under en lång tid nu och när man talar med folk så har kampanjen verkligen satt sig. Alla pratar om att "lärarnas status måste höjas". Och visst måste den det. Lärarna är en viktig grupp och det är en framtidsutmaning av stora mått för Sverige att återigen få fler som vill bli lärare för att på så sätt öka konkurrensen om platserna på högskolan. Sverige måste ha dom bästa lärarna om man ska lyckas med att ha den bästa skolan.

Samtidigt blir jag lite konfunderad. Lärarnas löner sätts i avtalsförhandlingar helt i enlighet med den svenska modellen. Den svenska modellen bygger på att parterna möts och förhandlar. Det ser vi ett levande exempel på nu i Kommunals förhandling. Att då skicka en faktura till politikerna blir lite märkligt. Lärarna tycker alltså att politikerna ska ingripa i just deras avtalsrörelse och höja lönerna. Symboliken blir problematisk. Det är inte så den svenska modellen fungerar.

Förra gången det begav sig fick lärarna 4,2 procent. Mer än någon annan grupp på svensk arbetsmarknad. Detta utan att ta till några större hot om stridsåtgärder. Kampanjerna om 10 000 kronor mer fungerade alltså delvis. Samtidigt motiveras nu fakturan till Löfven med att "Socialdemokraterna bär ett stort ansvar". Socialdemokraterna har suttit vid makten många år ja, men motfrågan blir, hur många stridsåtgärder har lärarförbunden använt sig av sen 70-talet? Hur har lärarfacken skött förhandlingarna?

För grundfrågan är om vi ska förhandla löner via förhandlingar mellan parterna eller via politiskt instiftade dekret. Det görs delvis ändå via låglönesatsningar och jämställdhetspotter. Men då pekar man inte ut en särskild yrkesgrupp som ska gynnas på bekostnad av någon annan. För en kommunal budget är begränsad och ger man till någon får någon annan lite mindre. När politikerna pekar ut just en grupp som ska värderas mer än andra redan före förhandlingarna så blir det vissa rubbningar i den svenska modellen kan jag tycka.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna

6 kommentarer:

 1. Om du räknar på vad det skulle kosta att höja lärarlönerna med 10.000 per månad så inser du att de pengarna finns inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns gör dom. Frågan är vad man i så fall skulle behöva vidta för andra åtgärder.

   Radera
 2. Konstigt att du inte är för att lärarna får sina 10 000 kr. Det skulle antagligen göra att fler yrken skulle kräva högre löner och hela arbetsmarknaden skulle dras med och vi skulle få betydligt högre löneökningar generellt. Enligt dina tidigare inlägg ger högre löneökningar lägre arbetslöshet så du borde vara för att lärarna får sin höjning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är för den svenska modellen. Jag är också för att industrin agerar riktmärke. Det vore helt orimligt om offentlig sektor satte riktmärket.

   Radera
  2. Har du något emot att industriarbetarna höjer sina löner med 10000 kr/mån som riktmärke för resten av arbetsmarknaden. Enligt dina tidigare inlägg borde detta sänka arbetslösheten kraftigt.


   Radera
  3. Det är upp till parterna att förhandla om det utrymme som finns.

   Radera