tisdag 23 april 2013

Borgs koloss på lerfötter

Kolossen på Rhodos
Foto: wikipedia.org
Att ekonomin är den fråga som Moderaterna har högst förtroende i är föga förvånande. Kamrer Borg har hållit i plånboken på ett för borgerliga regeringar unikt sätt. Förr om åren betydde borgerliga regeringar näst intill automatisk finanskris. Borg har visat att även en moderat kan hålla i plånboken och för detta har han belönats med ett grundmurat ekonomiskt förtroende. Ordning och reda på debet och kredit i statsbudgeten ger pondus.

Men det intressanta är att hur bra än Borg är på att hålla ordning på inkomster och utgifter så rasar världen omkring honom ändå. Om man drar en parallell till en hushållsbudget så lyckas Borg betala räkningarna varje månad men väggarna i huset är på väg att rasa in, bilen startar inte på morgonen, hunden är inte försäkrad, gräsmattan är inte klippt på flera år, trappan in till huset saknar räcke att hålla sig i och möglet börjar sprida sig i källaren. Dessutom har tvättmaskinen lagt av, grannen klagar på att körsbärsträdet hänger in på hens tomt och kedjan på cykeln hoppar av hela tiden. Ovan på allt bor dom vuxna barnen fortfarande hemma och är arbetslösa samtidigt som partnern är sjukskriven sedan flera år tillbaka och riskerar att förlora sin ersättning från sjukförsäkringen.

Bilden är givetvis raljant drastisk men det ligger ändå en hel del i det. För ett land är precis som ett hem. Det räcker inte att ha koll på att pengarna inte tar slut. Man måste använda dom pengar man har på rätt sätt också. Man måste ta renoveringskostnader idag för att slippa högre nyinvesteringskostnader imorgon. Man måste ta hand om sin familj och stötta dom för att dom ska få ett bra liv. Borgs politik går bara ut på att kunna säga att "vi har lägre skuld än grannen". Allt annat spelar liksom ingen roll. För mig är detta inte en hållbar politik.

Så visst, man kan ha förtroende för Moderaternas ekonomiska politik om man bara ser till den ekonomiska politiken som en isolerad företeelse. Men den ekonomiska politiken är fundamentet som ska bära upp hela kolossen och när detta fundament består av lera så räcker det med lite fukt för att saker och ting ska börja vackla. Anders Borgs budget är i det hänseendet att likna vid tvättäkta dynga.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

2 kommentarer:

 1. Enligt vad jag har hört befinner sig Sverige i ungefär samma prekära situation som Italien om man skulle ta med den ekonomiska situationen hos landets medborgare i beräkningen. Sverige har en bra statsfinansiell situation medan befolkningen är skuldsatta upp över öronen medan det i Italien är det omvända förhållandet.

  SvaraRadera
 2. Om det stämmer i det italienska fallet vet jag inte men den totala skuldsättningen, där hushållens skulder ingår, är hög i Sverige:

  http://www.scb.se/Pages/Article____353441.aspx
  http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/nd/idr2012_sweden_sv.pdf

  Vid en bolånebubbla riskerar denna skuldsättning att flyttas över till offentlig sektor. Samtidigt har inte nettoförmögenheten minskat hos hushållen men jag antar att det är för att bostadspriserna har stigit. (Orkar inte kolla det just nu)

  Situationen är inte prekär här i Sverige bland annat eftersom statens stabila finanser ger viss trygghet och eftersom vi inte har haft någon bolånebubbla.

  SvaraRadera