tisdag 23 april 2013

Ansvarsfull korvgrillning

Foto: aftonbladet.se
Carl Bildt gick som statsminister ut och hävdade att hans regering var världens mest kompetenta. Ödmjukt så att det förslår, helt i Bildts stil. Det gick ju som det gick med statsfinansiellt kaos och efterdyningar som vi fortfarande känner av. Vi ska kanske vara glada för att Fredrik Reinfeldt inte har varit fullt lika kaxig som Bildt när han har gjort sina omdömen om regeringen. Fast Reinfeldt ligger rent implicit inte långt efter. Jämt och ständigt talar Reinfeldt om den ansvarsfulla alliansregeringen och "ansvaret" har upplyfts till kardinalregel. I dagsläget är ansvaret tillsammans med den cementerade blockpolitiken Reinfeldts två huvudargument när han ska motivera varför borgarregeringen ska få sitta kvar.

Nåväl, Reinfeldt tycker att hans regering tar ansvar och sköter sig. Då får man väl möta honom på den punkten och i enlighet med mitt blogginlägg igår se på lite fakta i målet. Hur sköter sig Reinfeldts ministrar?

1. Annie Lööf. Ständigt i blåsväder som tvingas backa gång efter annan. Nu senast med förlåtbrev till KU. Känns inte så seriöst. Ungefär som att skicka SMS på lördagsmorgon till sina kompisar och be om ursäkt för att man misskötte sig på festen kvällen innan. Hur många förlåtmig-sms kan man skicka blir den retoriska frågan?

2. Tobias Billström. Mannen som gjort sig ett namn på att snacka skit om irakier, ensamkommande flyktingbarn och om alla som inte är "blonda och blåögda". Han vill inte heller tala om dom människor han faktiskt har ansvar för utan väljer istället att likt en logistikplanerare tala om flöden och volymer. Billström gör samma sak om och om igen men trots detta har Reinfeldt fullt förtroende för sin minister.

3. Hillevi Engström. Arbetsmarknadsministern som ansvarar för att Fas 3 har blivit Sveriges största arbetsgivare och som varit med och etablera arbetslösheten på historiskt höga nivåer. Hennes uttalanden om att "det finns inga dåliga jobb" blir svårsmälta i ljuset av utnyttjade skogsarbetare, bärplockare, lastbilschaufförer m.m. Att tycka att man tar ansvar samtidigt som man kämpar emot t ex EU:s krav om att begränsa visstidsanställningarna och oviljan att t ex återinrätta Arbetslivsinstitutet är lite som att köra mot klippkanten men hävda att man gör det ansvarsfullt eftersom man bara kör i 40 km/h.

4. Ulf Kristersson. Bostadsrättsinnehavaren som flyr intervjuer när frågorna blir jobbiga. Kristersson har konsekvent försvarat sitt ansvarsområde sjukförsäkringen. Trots att cancerpatienter måste ange sin dödsdag för att eventuellt få ut ersättning och trots att förtroendet för hela systemet undergrävs för vart år som går så anser alltså Reinfeldt att hans minister tar ansvar. Lösningen på en annan av Kristerssons frågor, pensionsfrågan, är väl även den ansvarsfull om man ska tro statsministern. Kristersson tycker nämligen att man "har en skyldighet att hålla sig i trim". Med andra ord, om folk bara skötte sig hade vi inte behövt ha en diskussion om att förändra pensionsåldern. Resonemanget är ungefär lika begåvat som att säga till den årsgamla granen i urskogen att den borde ha valt en bättre plats att växa upp på om skuggan från dom större träden skymmer solen.

5. Gunilla Carlsson. Carlsson är ministern som gick rakt in på sitt nya departement och mer eller mindre berättade för hela organisations-Sverige att dom minsann inte vet vem i världen som behöver bistånd. Moderaterna däremot, med sin långa tradition av kontakter med utsatta människor runt om i världen, vet. Så förutom att biståndspengar numera används till bland annat polisiär verksamhet och ambassader så har UD utvecklats till en stor röra under Carlssons ledning. Men detta försökte Carlsson mörka.

Såhär kan man fortsätta ett bra tag till men jag stannar här. Raden på ministrar som har fått avgå eller som har lämnat i protest är också lång. Sten Tolgfors, Mikael Odenberg, Maria Borelius m.fl. Kastar man in diverse statssekreterare, partisekreterare och pressekreterare, företrädesvis moderata sådana, så blir bilden av det ansvarstagande styret än mer befläckad. Då handlar det inte längre om en sol med fläckar på utan om en massa fläckar där lite sol skiner igenom då och då.

*****
 
Läs mer på Socialdemokraterna 

2 kommentarer:

 1. Man kan roa sig med att jämföra med ett part där i princip samtliga medlemmar verkar har svårt att läsa innantill:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10205567.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterligare ett bevis för att normpolitik och nyliberalt influerad ekonomi inte fungerar. Tack för den tolv år gamla artiklen.

   Radera