onsdag 6 mars 2013

Avgångskrav och splittring

Foto: na.se
Högeralliansen har två partier i öppen kris. Det är Centerpartiet och det är Kristdemokraterna. Hade det inte varit för att dessa två partier har befunnit sig i kris under så pass lång tid så hade dock högerns stora krisparti varit Folkpartiet. För lika splittrad som regeringen är partierna emellan, lika splittrat är Folkpartiet internt.

Folkpartiets ungdomsförbund, LUF, kräver idag den rättspolitiske talespersonen Johan Pehrsons (FP)avgång. Ungdomsförbundet är förbannat över Pehrsons brist på liberala värderingar och menar att hans kompass har slutat att fungera. I detta har dom säkerligen helt rätt. Sen att det är helt omöjligt att orientera sig efter liberala värderingar rent generellt i dagens Folkpartiet är ett faktum som jag i det här blogginlägget tänker lämna därhän.

Men LUF:s avgångskrav är bara toppen på isberget. Att många folkpartister har börjat ifrågasätta partiledaren Jan Björklunds batongliberalism är helt uppenbart. Problemet är att Björklunds ställning är så stark och att hans politik har präglat partiet under så många år. Det är inte lätt att vara socialliberal i dagens FP. Senaste numret av tidningen Fokus har en intressant artikel i ämnet och där konstateras att Folkpartiet helt uppenbart har problem.

Att Folkpartiet har problem bevisas också av att övriga allianspartier, och då främst Moderaterna, helt ogenerat ger sig in på skolans område på ett sätt som var helt otänkbart för något år sedan. Folkpartiet har tappat skolfrågan och är inte längre landets ledande skolparti. Socialdemokraterna har tagit över den ledartröjan och självfallet är Moderaterna mycket oroliga för den här utvecklingen. Folkpartiet får snällt maka på sig och det stärker knappast partiets position. För alla självutnämnda folkpartistiska skolexperter ute i kommunerna är det här ett hårt slag mot självkänslan. Vad har Folkpartiet kvar om inte skolan är deras fråga? Att bestycka Gotland med kärnvapen lär ju inte locka så speciellt många väljare.

Regeringen är tydligt splittrad, Folkpartiet är internt splittrat och vore det inte för C:s och KD:s kris så skulle Folkpartiet vara jagat med blåslampa av Sveriges politiska reportrar. Frågan är hur länge FP står ut med att hovra runt fem procent i opinionen. För ett parti som skulle kunna vara nyckeln till att låsa upp den förlamande blockpolitiken i Sverige så är dessa siffror ett nederlag av stora mått.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
 
Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar