lördag 26 januari 2013

Verkligheten anropar Ask och Lööf

 

Foto: direktpress.se
Idag skriver Fredrik Sidahl och Per-Ewe Wendel på Svd Brännpunkt och anklagar Annie Lööf (C) och Beatrice Ask (M) för att sakna kontakt med företagens verklighet. Detta pga att Lööf och Ask har gått emot Socialdemokraternas förslag om skärpta betalningsregler för företag. Förslaget går ut på att skydda små och medelstora företag ifrån att bli banker åt storföretag. Att Annie Lööf saknar kontakt med verkligheten är ju visserligen känt sedan länge så den anklagelsen är lite av en insparkad öppen dörr. Man skulle dock kunna tro att moderaten Ask skulle ha lite bättre koll på företagandet. Men tydligen inte.

Jag tänker inte personligen argumentera speciellt mycket mer i frågan. Sidahl och Wendel gör det nämligen alldeles förträffligt helt själv:

"I ett debattinlägg på Brännpunkt 23/1 utgår ministrarna Lööf och Ask från icke verklighetsförankrade företagsekonomiska teorier. Avtalsfrihet och konkurrens är bra. Men missbruk av dominerande ställning och styrkeförhållandet gigantiskt företag kontra svenskt småföretag är inte alls bra, inte minst för tillväxten och innovationskraften, och därmed den svenska välfärdsstatens fortlevnad.

Om det huvudsakligen bara är några få företags agerande som ligger till grund för en skärpt lagstiftning, så förstår även en icke insatt person, lekman, hur utbrett deras missbruk är samtidigt som svensk lagstiftning kommer att fungera som den ska, det vill säga ställa sig på den svagare och utsatta partens sida. Så är fallet med exempelvis konsumentlagstiftningen. Så blir nu fallet med lagförslaget om snabbare betalningar när det skärps till för att träda i kraft senare i år."

Intressant i hela det här är argumentationen om att svensk lagstiftning ska "fungera som den ska". Nämligen att ställa sig på den svagare och utsatta partens sida. Om man för en stund tänker bort att det handlar om företagens villkor och istället tänker att vi pratar om sjukförsäkringen eller om LAS så får man ett lite nytt perspektiv på tillvaron kan jag tänka mig. I alla fall om man har röstat på högern i tidigare val.

För övrigt anser jag att vinstuttag i välfärden ska förbjudas!
 
*****
 
Bloggat: Roger om rädda partier
 
Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Igen , när det gäller småföretag måste jag säga nja. Och igen är sanningen vinklad. Du hade kunnat nämna att debattartikeln handlar om fordonsindustrin, det är ett välkänt faktum att det föreligger långa betalningtider där. Men jag vågar påstå att tittar vi över hela linjen så är detta inte ett stort problem företag emellan. Det stora problemet är och har varit företag kontra offentlig verksamhet och myndigheter. Jag har under de 12 år jag befunnit mig som företagare aldrig mött någon, ej kommun, ej företag som gått över 30 dagar netto. Det är fel att påstå att stora företag använder småföretag som bank. Det är inte sant. Vissa storföretag gör det. Inom fordonsindustrin, läs Volvo , så kan man hitta det beteendet. Men det måste trots det finnas utrymme för egna överenskommelser om betalningstid. Utan ingrepp. Sverige består inte bara av fordonsklustret i Göteborg. Man bör ha detta i baktanke INNAN man generaliserar om betalningsmoral.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting är svart eller vitt givetvis. Vad man kan konstatera är att stora företag fortfarande dominerar mycket av den svenska ekonomin. Detta gör att om dessa företag slarvar och tänjer på systemet så drabbar det många längre ner i kedjan eftersom beroendet är starkt. (Nilsson&Nyström, Jämlikhetsnormen s.108f)

   Om du aldrig upplevt problem med betalningen inom 30 dagar så är ju en sådan lagstiftning inget problem. Det är dom som inte sköter sig som drabbas vare sig dessa är Volvo i väst-Sverige eller något annat företag någon annanstans.

   I fråga om hur kommuner sköter sig så kan jag återigen referera till höstens företagsbesök där minerna inte alltid var muntra när kommunens betalningsrutiner kom på tal. Men det är ju glädjande och stärkande för det offentliga att du har denna upplevelse.

   Radera
 2. Ursäkta, jag fattade inte det sista om sjukförsäkringen. Alliansen har gjort om sjukförsäkringen (med socialdemokraternas goda minne, sic!) till den Kafka-liknande situationen att "du har fel. Du är frisk." Dvs. den lilla människan har alltid fel och blir misshandlad av det stora systemet. (Pengar från FK kommer ju aldrig när man behöver dem. Dvs. behöver man verkligen pengarna från FK så kommer man att få besök av kronofogden innan pengarna så småningom trillar in.) Det är väl EXAKT som det här med småföretagen?

  Och röstar man borgerligt gör man väl det för att man tror på den starkes rätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svensk lagstiftning fungerar ju inte som den ska. Den står inte på den svages och utsattes sida (i detta fallet). Att företagsledarna argumenterar för att den borde göra så är ju positivt. Man kunde ju önska att samma borde gälla sjukförsäkringen.

   S har motsatt sig förändringarna i sjukförsäkringen som högern genomförde och har också drivit igenom förändringar i den under mandatperioden. Så vad du menar med S goda minne förstår jag inte riktigt.

   Radera